ДОМ: Здравствените работници да бидат наградени со ваучери за туризам

epa08437661 Medical staff wearing protective masks, stay in front of the Infectious Diseases Clinic inSkopje, Republic of North Macedonia, 22 May 2020. Due to the increased number of new patients with COVID -19 as well as the celebration of the great Muslim holiday of Ramadan on May 24, the Macedonian government has again proposed a new curfew that would run from 23 May at 7pm to 26 May at 5am. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Веќе втора година здравствените работници се изложени на максимален притисок во борбата со ковид-19 вирусот, ризикувајќи ги своите животи и спасувајќи многу други со својата пожртвуваност и професионалност. Со подобрување на состојбата со пандемијата во нашата земја за прв пат се во можност да ги искористат своите годишни одмори и со своите семејства да одморат во нашите туристички места порачуваат од ДОМ.

– Зелената партија ДОМ предлага до Владата, да додели ваучери за туризам на здравствените работници кои ќе бидат искористени во текот на 2021 година. Ваучерите со висина од 15 000 денари би претставувале награда за нивната работа во Ковид центрите и справувањето со пандемијата. Покрај можноста на здравствените работници за продолжен одмор оваа мерка ќе овозможи дополнителен број на ноќевања во туристичките дестинации, позитивно влијание во туристичкиот сектор и мултипликативен ефект во македонската економија, се вели во соопштението од партијата.

Видео на денот