Додаваат арома во секое јадење… но, колку долго зачините траат?

зачини
Фото: Пиксабеј

Aко треба да го втурнете носот длабоко во теглата за да го почувствувате зачинот или тој ја има променето бојата и текстурата, можеби е време да се ослободите од него.

Бидејќи зачините имаат подолг рок на траење од повеќето јадења во кујната, многу луѓе забораваат на нив, или на нивниот рок на траење. Но, тој рок не е единственото нешто на што треба да обрнете внимание, велат кулинарските експерти. Понекогаш зачините треба да се фрлат иако датумот на истекување е се уште добар, бидејќи можеби не се правилно складирани.

Треба да ги фрлите зачините кога ќе им се смени текстурата. Ако тие не изгледаат исто како кога ги купивте, веројатно е време да се ослободите од нив. Зачини кои се влажни, имаат грутки или се многу тешки, подобро е да се фрлат отколку да се стават во чинија.

Ова може да значи дека влагата навлегла, а потоа има голема шанса да се развие мувла во нив.

Добро е да се биде внимателен, бидејќи никој не сака да ризикува да конзумира стари и лоши зачини и на тој начин да се изложи себеси или некој на ризик од труење со храна .

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @redrow_shaftesbury_

Покрај текстурата, проверете дали има мирис и изглед

Дури и ако не се појавила мувла во зачините, промената на текстурата може да укаже на губење на вкусот и свежината.

Повеќето зачини се со светла боја и таа боја не се менува додека се свежи, но ако бојата се променила, подобро е да ги фрлите. Од друга страна, зачините со природно боја ќе станат некако правливи кога ќе ја изгубат свежината. Што се однесува до мирисот, зачините ќе ја изгубат аромата кога ќе се расипат. Значи, ако треба да го турнете носот длабоко во теглата за да го почувствувате зачинот, можеби е време да се ослободите од него .

Не сите зачини траат исто време

Важно е да знаете колку долго може да се чуваат одредени зачини. Различните зачини имаат различен рок на траење, во зависност од тоа како се постапува со нив пред продажба и како се складираат.

Мелените зачини може да се чуваат до три години, но обично почнуваат да се распаѓаат по шест месеци. Зачините што се во едно парче обично траат до четири години, додека сушените лиснати билки можат да траат три години, но по една година треба редовно да се проверуваат.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angie (@acp6062)

Како да го продолжите нивниот рок на траење?

Експертите велат дека постојат некои работи што можете да ги направите за да спречите расипување и зачин.

Како прво, не создавајте огромни залихи дома, туку купувајте помали количини. На тој начин нема да се расипат или да создадат влага  бидејќи ќе ги конзумирате на време.

Ако купувате зачини во прекумерни количини и постојано ги изложувате на светлина и воздух, тие многу брзо ќе се расипат. Зачините се чувствителни на околината и треба да се чуваат на места каде што не се изложени на светлина и воздух. Можете да ги чувате во херметички затворени садови. Користете стаклени тегли, цврсто затворете го капакот и чувајте ги во ормарот.