Дијаманти создадени во лабораторија: Нов тренд, но дали исто сјае?

дијаманти
Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Кој би бил ефектот на сјајот во „вашите очи кои сјаат како дијамант“ кога дијамантот би бил создаден во лабораторија?

Овие синтетички скапоцени камења стануваат сè попопуларни во накитот во последните неколку години низ светот – од веренички накит до секојдневни предмети. Но, што точно се дијамантите одгледувани во лабораторија? Кои се придобивките да ги набавите?

дијамант
Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Дијамантите се создаваат од џебови со екстремен притисок и температура длабоко во внатрешноста на мантијата на земјата. Спротивно на популарното верување, дијамантите всушност не се направени од јаглен – тие се направени од џебови од чист јаглерод. Кога се правилно загреани и компресирани, атомите во овие парчиња јаглерод се поврзуваат исклучително цврсто, на крајот кристализирајќи во дијаманти.

Со текот на времето, овие подземни дијаманти беа извлечени на површината на земјата поради сеизмичка активност, вклучувајќи земјотреси и вулкански ерупции. Но овој процес на создавање на дијаманти всушност трае помеѓу 1-3 милијарди години – па од таму и нивната висока вредност.

дијаманти
Фото: EPA-EFE/Kim Ludbrook

Едноставно кажано, синтетичките дијаманти им овозможуваат на златарите да го оживеат тој процес, но со прескокнување на неколку чекори. Овие денови за стекнување накит изработен од синтетички дијаманти не е потребно долго време – многу дијаманти изработени во лабораторија може да се направат за помалку од една недела.

дијаманти
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Постојат два начина да се направат овие дијаманти изработени во лабораторија. Во првиот се става мало дијамантско „семе“ во парче чист јаглерод, кое потоа се става во печка под цврста преса која загрева на повеќе од 2500 ° Фаренхајти, притоа ставајќи го јаглеродот под притисок од 1,5 милиони фунти. Овие околности ги имитираат условите кои природно создаваат дијаманти, а производителите имаат цврста контрола врз секој чекор од процесот.

дијамант
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Друг процес, познат како хемиска депозиција на пареа, ефикасно им овозможува на производителите 3Д печатење дијаманти со поставување мали кристали од дијамантски семиња во затворени комори со неколку специјални гасови. Со експлозијата на овие гасови со серија ласери, тие се јонизираат во плазма, што предизвикува нивната содржина на јаглерод да се залепи за дијамантското семе и да прерасне во дијамант со целосна големина. Бидејќи овој метод е поевтин и произведува дијаманти со повисок квалитет, тој брзо станува водечки извор на лабораториски дијаманти.

дијамант
Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Синтетички, или изработени во лабораторија, прашање е дали зборот „дијамант“ е соодветно име за овој производ. Навидум, овие дијаманти се функционално идентични со оние што настанале на „природен начин“. Всушност, треба да бидете експерт за златар за да ги забележите разликите помеѓу дијамантот изработен во лабораторија и „природниот“, и ниту една од овие разлики не влијае на чистотата, силата или изгледот на дијамантот.

дијаманти
Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Со оглед на тоа колку е полесно да се создадат дијаманти во лабораторија наспроти нивното ископување, овие дијаманти израснати во лабораторија се сè попопуларни меѓу паровите низ светот со еколошка и етичка ориентација. Дијамантите кои се одгледуваат во лабораторија трошат приближно 15% од водата потребна за ископување скапоцени камења со споредлива големина и приближно половина од електричната енергија. Друга голема предност е што тие генерираат само околу 5% од емисиите на јаглерод во ископаните дијаманти и не произведуваат сулфур оксид во тој процес.

дијамантски прстени
Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

И да, овие дијаманти често доаѓаат и со пониски цени! Со оглед на чекорите што ги видовме во технологијата во последниве години, фер претпоставка е дека дијамантите одгледувани во лабораторија ќе продолжат да стануваат подостапни во блиска иднина. Кој знае? Во следната деценија, целиот ваш накит може да се одгледува во лабораторија.

дијамантски накит
Фото: EPA/HAYOUNG JEON