Дијалогот меѓу работодавачите и синдикатите за минималецот почнува следниот месец

јованка тренчевска
Јованка Тренчевска / Фото: МИА

Владата се залага за тоа минималната плата да биде првично  зголемена на 18.000 илјади денари, а до крајот на мандатот на оваа Влада до 20.000 илјади денари, рече на денешната прес конференција министерката за труд и социјлни работи Јованка Тренчевска.

Таа најави дека за постигнување на оваа цел во февруари ќе се отвори дијалог со социјално-економските партнери и синдикатите и дека се надева оти до март ќе биде постигнат договор од кој ќе бидат задоволни и работодавачите и работниците.

Мининалната плата се објавува во месец март, а прочнува да се применува од месец април.

Видео на денот