Дигиталните пари во „црвено“, биткоинот во голем дефицит

Биткоин/ Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Вредноста на најстарата и најпопуларна криптовалута, биткоинот, се наоѓа по надолна патека веќе една недела. Според веб-страницата за податоци „коиндеск“, со биткоинот во моментов се тргува по цена од околу 44.149 долари, што е пад од околу 9,39 проценти за 24 часа.

Вредноста на најстарата и најпопуларна криптовалута, биткоинот, се наоѓа по надолна патека веќе една недела. Според веб-страницата за податоци „коиндеск“, со биткоинот во моментов се тргува по цена од околу 44.149 долари, што е пад од околу 9,39 проценти за 24 часа.

Втората најпозната криптовалута на Етереум во моментов вреди околу 3.408 американски долари, што е за 11,2 проценти помалку.

Пред само една недела, Етереум постави рекордни цени по кои се тргуваше, а потоа го достигна својот историски максимум од 4.382 долари.

Дека не е ден за тргување со крипто-валути е поткрепено со фактот дека повеќето други крипто-валути исто така забележаа пад, како што е Доџкоинот од околу 8,25 проценти, Чејнлинк за околу 11,8 проценти, а Кардано од околу 11,25 проценти.

Дежурен виновник има за денешниот ненадеен пад на пазарот.

Имено, Елон Маск, коментирајќи на Твитер, сугерираше дека неговата компанија Тесла потенцијално ќе ги продаде или веќе ги продала сите свои дигитални средства.

Маск, кој веќе подолго време е голем поддржувач на криптовалутите, и стана еден вид агрегатор на капитал на пазарот за дигитални пари, минатата недела забрани купување возила на Тесла со биткоин.

Видео на денот