Девствени предели на сликар со квалитет на големите мајстори

Како поканет гостин-уметник на Зимскиот салон со своја изложба со наслов „Првиот пат кога ме допре“ се претстави Александар Зафировски. Кураторот Пенушлиски објасни дека во делата на Зафировски нема луѓе, ниту пак присуство на модерното општество. Пределите што тој ни ги прикажува се чисти, неизвалкани, девствени. Но, тоа не значи дека луѓето не оставаат траги во неговите слики. „Првиот пат кога ме допре“ е таков пример.

Што лично ти значи селекцијата како гостин на Зимскиот салон и на кој начин беше направена селекцијата на изложените дела?

– Ми беше голема чест и задоволство да се претставам пред јавноста како гостин на салонот. Тематиката што ја разработувам во моите слики се надополни со темата што беше поставена од кураторот. Тоа се ливади што асоцираат на Рајската градина. Трагите оставени во неа, траги од луѓе што ги нема, а се чувствува нивното присуство. Понудив повеќе дела за оваа изложба, а селекцијата ја направивме заедно со кураторот. Гледавме тематски да се вклопиме во целиот концепт и просторно да го најдеме најдоброто решение – одговори Зафировски за „Културен печат“.

Суптилноста на потегот и лесното движење на четкичката (која не секогаш е полна со боја), како и моќта на изразот, јасно ни даваат до знаење дека Зафировски е веќе изграден, зрел сликар, уметник што ги поседува сите манири, талент и квалитет на големите мајстори од минатото, прецизира Кирил Пенушлиски.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 17, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 8-9 февруари 2020)

Прочитај повеќе

ИНТЕРВЈУ со Зоран Кардула: Разумот и солидарноста мора да победат

Тони Димков

Нов независен театар: „Златен Елец“ како можност за невработените актери

Тони Димков

Нова книга: „Маркации на новиот театар“ од Тодор Кузманов

Тони Димков

Драги Неделчевски: Фотограф што „краде“ слики од светот што го окружува

Тони Димков

Во Словенија: Големо признание за Лидија Димковска

Тони Димков

Пишувачки предизвик на „Три“: Карантински приказни – Антологија на изолацијата

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

ДОНАЦИЈА на „Арс ламина“: Книги за библиотеката во „СОС Детско село“

Тони Димков

Пораки по повод Светскиот ден на театарот

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 24 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

ЖИВОТ и работа во Њујорк: Зрела, уникатна и силна личност

Тони Димков

НОВ албум: „Хјубрис“ од Крсте Роџевски

Тони Димков

ИЗЛОЖБА во Финска: „Личен објект“ од Јане Чаловски поставена во Хелсинки

Тони Димков