Девет од десетмина млади сакаат да се иселат од Македонија, секој четврти млад човек е невработен или сиромашен

Скопје, 29 јуни 2020 / Фото: Драган Митрески - Слободен печат.

Деведесет отсто од младите во земјава сакаат да се иселат, а еден од факторите кој го поттикнува иселувањето е корупцијата, покажа истражувањето на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП), во рамки на европскиот проект „Што сакаат младите – Професиите на иднината бараат знаења и вештини денес“, а во соработка и со Министерството за труд и социјална политика (МТСП) и Дирекцијата за Технолошки индустриски развојни зони (ТИРЗ).

Како што пренесува СДК.мк, младинската невработеност била 28,3 проценти, но бил висок и процентот на сиромаштијата кај младите луѓе – 27,3 проценти или секој четврт млад човек во земјава се соочува со сиромаштија.

„Најважно е да работиме на квалитет. Една третина од корисниците на социјална помош се млади. Немаме акциски план за тоа како да се гради квалитетен живот на младите луѓе во нашето општество. Ние можеме да обезбедиме супер вештини за идните професии за младите луѓе, меѓутоа, што ако младите луѓе немаат квалитетен живот. Сите ние како општество треба да си ставиме младите во фокусот, да работиме со младите заедно за младите, да ги слушаме младите и така ќе ги задржиме младите дома“, вели Билјана Стојческа од Младинскиот сојуз и истражувач на истражувањето за младинска невработеност.

Видео на денот