Десерт од вода: Не содржи брашно, шеќер, јајца и ниту една состојка за подготовка на слатки!
Што велите да за засладување со еден проѕирен десерт кој наликува на капка дожд. Овој необичен десерт се топи по само 30 минути од подготовката и затоа треба да го изедете веднаш штом го извадите од ладилник.
Трендот за подготовката на овој десерт расте, а особено поради фактот што не содржи брашно, шеќер, јајца и маснотии. Оригиналното име му е „водена торта“ или „Мизу Шинген Моши“.
Направен е од две состојки: хербална основа што се претвора во гел, агар – агар и обична вода.
За четири порции зовријте 500 мл вода со 8 грама агар – агар и сервирајте ја желатинираната и оладена маса на четири мали кружни форми во чинии кои треба да се остават да отстојат во фрижидер неколку часа. Потоа сè што треба да направите е да ги сервирате и да ги изедете за максимум 30 минути.
Поради неутралниот вкус се препорачува десертот да се прелие со сладок прелив по избор.