Денес се празнува: Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски

Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски
Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски

Епископ Тирски, од времето на Диоклецијан, па сè до времето на Јулијан Отстапник, кога беше намачен и пострада за Православната Вера. На земјата живееше сто и седум години и откако Му угоди на Бога, во 361 година, се пресели во вечниот живот. Беше навистина многу учен маж. Напиша многубројни поучни дела на грчки и на латински. Особено се прочуени неговите грчко-латински „Синтагми“.

Видео на денот