Трета доза: Дали новата израелска вакцина ќе го замени стандардното боцкањето со само една таблета

epa-efe
Фото: EPA-EFE/Carlos Ortega

Иако во светот има полемики дали треба да се вклучи третата доза на вакцина за коронавирус и кој е кандидат за таканаречениот засилувач, во Тел Авив започна клиничко испитување на вакцината во форма на таблета.

Оралната вакцина за коронавирус може да ја „промени играта“ со поедноставување на логистиката, како поради земјите што немаат услови за складирање вакцини, така и поради здравствените работници кои се занимаваат со имунизација.

Орамед Фармацевтикалс создаде орална верзија на потенцијална вакцина за една доза, развиена од индиски Премас Биотех, и објави во март дека таблетата успешно произведе антитела кај свињите.

Компанијата наведува дека израелската пилула ќе биде соодветна за едноставна почетна вакцинација, бидејќи нема да има потреба да се чува на ниски температури и истовремено да се елиминира потребата од ангажирање медицински лица кои беа задолжени за аплицирање на вакцините.

Ова може да донесе голем пресврт во земји како Индија, каде што се вакцинирани само 5% од населението, вели Надав Кидрон, извршен директор на Орамед.

Тој предвидува дека оваа технологија може да им помогне на здравствените работници да се справат со можниот предизвик за давање трета доза на вакцина за коронавирус, и верува дека вакцината во форма на таблета во голема мера ќе го олесни тоа.

Израел веќе започна да им дава нова доза на вакцина на имунокомпромитирани лица, а лекарите од целиот свет долго расправаа дали третата доза треба да ја прими целото човештво.

Во меѓувреме, во медицинските кругови, сè почесто се сугерира дека засилувачката доза треба да биде вакцина од друг производител, односно заснована на различна технологија од првите две дози. Оваа теза е поддржана од Угур Шахин, креаторот на вакцината Фајзер, како и српскиот експерт проф. Д-р Миланко Шеклер.

Кидрон за „Times of Israel“ изјави дека би било добро оралната вакцина да се одобри што е можно поскоро, со оглед на можноста за побарувачка за трета доза и недостаток на вакцини во одредени делови на светот.

„Нашата орална вакцина, која не се потпира на синџирот на снабдување со длабоко замрзнување, за разлика од другите вакцини против коронавирус, може да направи голема разлика“, истакнал Кидрон.

Пред оралната вакцина да пристигне во Израел на тестирање, имаше најави од Русија дека тамошните научници исто така измислиле вакцина што може да се земе орално – преку јогурт или кефир.

Видео на денот