Дали комарците може да го пренесат коронавирусот?

Познато е дека комарците пренесуваат многу болести, вклучувајќи го вирусот Зика, вирус на Западен Нил, денга треска и други. Затоа, не е изненадувачки што многумина сега се прашуваат – дали комарецот може да го пренесе и коронавирусот?

За ваша утеха, во овој момент, нема индикации дека комарците можат да го пренесат коронавирусот, посочува Светската здравствена организација. Ковид-19 е респираторен вирус, а главниот начин на пренесување се вирусни капки испуштени во воздухот откако заразено лице кашла, кива, зборува или дише без маска за лице, пишува The Healthy.

Како што објаснил Јесим Тозан, доцент за глобално здравје на NYU School for Global Health in New York, дека, ако комарец може да го пренесе коронавирусот, вирусот треба да може да го преживее дигестивниот процес, да се реплицира во комарецот и да помине низ ѕидот на цревата за да стигне до плунковна жлезда. Добрата вест, вели Тозан, е дека нема докази дека тоа некогаш му се случило на кој било вирус на САРС, вклучувајќи го и Ковид-19. Дури и во екстремни услови, новиот коронавирус не може да се реплицира во комарци и не може да се пренесе на луѓето дури и ако комарецот наиде на вирус, покажа истражувањето спроведено на три различни видови комарци објавено во списанието „Nature“ во јули оваа година.

„Вивисот Ковид-19, како и тесно поврзаните SARS-CoV и МЕРС вируси со кои се сретнавме пред неколку години, не се репродуцираат ефикасно кај комарците, па дури и да се пренесат со убод, вирусното оптоварување би било многу мало – или премало ако може да предизвика болест “, се согласува д-р Коби Шал, професор по ентомологија и растителна патологија на Државниот универзитет во Северна Каролина.

“Покрај тоа, луѓето не произведуваат високо ниво на ковид-19 во крвта. Типични вируси пренесени од комарци, како што се денга и жолта треска, се јавуваат во човечката крв”, истакнува тој.

Видео на денот