Д-р Грујичиќ шокираше со својата изјава: „Не сакам да бидам теоретичар на заговори, но коронавирусот не може да биде природна работа„

Д-р Грујиќ вели дека овој вирус се чини дека е неприроден, затоа што таквото лесно пренесување не е природно.

Она што е добро истакнува д-р Грујичиќ е дека во Србија нема голем број смртни случаи и дека во одреден момент коронарниотвирус веројатно ќе стане вообичаен грип.

Стационарот за радиотерапија во Институтот за онкологија и радиологија на Србија се отвора во понеделник на 4 мај, кој беше привремено затворен заради инфекција на коронавирусот, изјави денес д-р Даница Грујичиќ, директор на тој институт.

Таа рече дека од понедленик постепено ќе има прием на пациенти, истакнувајќи дека сите контроли ќе продолжат да се спроведуваат, вклучително и тријажа на влезот во објектот, задолжително ќе се зема епидемиолошка историја и мерење на температурата.

– Повеќето од заразените биле во болницата за радиотерапија, каде што пациентите генерално лежат многу долго, до десет недели, и тешко е да се утврди дали некој од вработените ја внел инфекцијата. Се случи да има голем број пациенти кои беа заразени, во некои одделенија и голем број од вработените, а ние моравме да ја затвориме болницата за радиотерапија – вели Грујичиќ.

Таа додаде дека од 179 пациенти на Институтот за онкологија 91 биле заразени, од кои 36 биле со симптоми, посочувајќи дека голем број пациенти воопшто немале никакви симптоми и дека се верува дека станува збор за колективен имунитет.

– Пациентите сега не доаѓаат прво во Институтот, тие одат еден или два дена порано во Институтит за јавно здравје Батут, и навистина добиваме многу побрзи информации за тоа дали пациентот е позитивен или негативен, а колегите од здравствените центри веднаш ни сигнализираат дали некој е позитивен, така што ова засега функционира совршено – наведува Грујичиќ.

Она што е добро вели д-р Грујичиќ е дека во Србија нема голем број смртни случаи и дека во одреден момент коронавирусот веројатно ќе стане вообичаен грип.

Д-р Грујиќ вели дека овој вирус се чини дека е неприроден, затоа што таквото лесно пренесување не е природно.

– Јас не сум нобеловец како Монтање, но неговата изјава е прифатлива. Кога луѓето си играат со Господ, обично тоа добиваат. Некој го сторил тоа, можеби намерно, не сакам да бидам теоретичар на заговори, но тоа дефинитивно не може да биде природна работа и човештвото мора да најде начин да се справи со овој вирус – додава таа.

Според најновите податоци, Институтот за онкологија и радиологија има 67 вработени кои се заразени со инфекција „Ковида-19“.

Видео на денот