Д-р Глигиќ: „Како што исчезна еболата, така ќе го снема и коронавирусот“

Коронавирусот ќе исчезне како што исчезна еболата, во моментот кога ќе ги исцрпи сите мутации и повеќе не може да влијае на луѓето, објасни вирусологот д-р Ана Глигиќ.

– Вирусот корона мора да исчезне. Ако еболата исчезна, оваа чума исто така ќе исчезне – со овие зборови, д-р Глигиќ и даде најдобра можна прогноза на Србија.

Лекарката изјави дека секој пат кога ќе се обидеме да предвидиме нешто, а тоа се однесува на короната, вирусот не мами.

– Сега се одржува преку разни мутации. Сепак, сигурно ќе дојде време кога тој повеќе нема да може да влијае врз некоја личност. Короната нема да може да ја најде својата подлога во еден момент и ќе ослаби толку многу што делумно ќе исчезне во еден момент – истакнува Глигиќ.

Како што вели, сигурно ќе има индивидуални случаи, а короната ќе остане во природата, но никогаш во оваа форма, така што ќе има пандемиска форма.

– Еболата исчезна во Африка токму така, па и короната ќе мора – додаде Глигиќ.

Инаку, докторката порано зборуваше за таканаречениот „азиски вид на корона“ што и се заканува на Србија, кога предупреди дека можеме успешно да се избориме со напливот на различни видови на вирус само со стекнување колективен имунитет, т.е. ако има толку многу луѓе колку што се вакцинирани, пишува Курир.

– Вирусот мора да се победи, а најголемиот спас е во вакцините – заклучи таа.

Еболата е тропска болест која првпат се појави во 1976 година во Судан и Конго и се пренесува од диви животни на луѓе. Се смета дека летачките лисици (лилјаци кои јадат овошје) се природен резервоар на инфекција.

Болеста предизвика глобален аларм во 2014 година, кога започна најголемата светска криза во Западна Африка, во која загинаа повеќе од 11.300 лица и заразени околу 28.600 лица во Либерија, Гвинеја и Сиера Леоне. Сега се случува повремено, во изолирани случаи.

Еболата се смета за многу сериозна болест, која често завршува со смрт.

Видео на денот