Д-р Бабачиќ: Проблем се граѓаните кои избегнуваат да се тестираат и регистрираат како случаи позитивни на ковид

Доктор Харис Бабачиќ/ Фото: Архива на Слободен печат

Имаме релативно стабилна состојба со репродуктивниот број на SARS-CoV-2, кој последниве три недели во просек е 0.87. Пикот на заразувања е веројатно поминат, а веројатно го поминуваме пикот на активни случаи, објави на својот фејсбук профил доктор Харис Бабачиќ, од Каролинскиот институт во Шведска.

-Ова не значи дека можеме да се опуштиме и дека немаме нови заразувања во тек. Состојбата може да се смени бидејќи не сите случаи се изолирани и ќе има повеќе мешање во периодов кој претстои. Проблем претставуваат граѓаните кои избегнуваат да се тестираат и регистрираат како случаи, што ги поматува процените. Вардете се и понатаму како досега, напиша тој во својата објава.

Видео на денот