Црвениот кромид е суперздрав, но постои група луѓе кои не треба да го консумираат

unsplash
Фото архива на сп

Предносите на црвениот кромид за организмот се познати, повеќето лековити својства се препишуваат на неговите антиоксиданти и сулфурни соединенија.

Ги спречува воспалителните процеси, го намалува ширењето на вирусите, делува антибактериски и антигабично, го штити здравјето на срцето и крвните садови…

Меѓутоа, некои луѓе не би требало да го консумираат, односно треба да внимаваат кога и колку го внесуваат во организмот.

unsplash

Контраиндикации и повреди

Црвениот кромид не се препорачува за луѓето со:

  • болести на црниот дроб и бубрезите;
  • историја на колитис;
  • проблеми со дигестивниот тракт, особено со зголемена киселост на желудник, гастритис, гастродуоденитис, чир, панкреатитис, надуеност;
  • алергиски реакции;
  • индивидуална нетолеранција;
  • синдром на иритабилно црево;
  • не користете го на празен стомак

Со претпазливост мора да го консумираат астматичарите и луѓето со висок крвен притисок, а не е препорачливо да го јадат трудниците.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот