ЦАРСКА ТУРШИЈА: Рецепт за зимница со црвени ајварски пиперки

туршија
Фото Профимедиа

Црвените ајварски пиперки не мора да ги користите само за подготовка на ајвар. Тие се одличен додаток и во туршијата.

Ова е рецепт за зимница позната како царска туршија, која е одлично мезе во зимските денови кои ни претстојат.

Состојки:

1 кг црвени пиперки
2 кг зелка
700 гр моркови
5 страка целер
Два карфиола
Шеќер, сол, оцет, два аспирина

Подготовка:

Исечете го зеленчукот на парчиња со големина по желба. Зелката исецкајте ја ситно. Измешајте го зеленчукот и редете го еден ред мешан зеленчук, еден сецкана зелка, додека да ја наполните теглата.

Во секоја тегла одат по една лажичка шеќер, една сол, 4 лажици бел оцет и два аспирина. Зовријте вода и дополнете ја секоја од теглите. Добро затворете и чувајте на темно место.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот