ЦАРСКА ТУРШИЈА: Рецепт за зимница со црвени ајварски пиперки – Слободен печат
ЕспресоХрана

ЦАРСКА ТУРШИЈА: Рецепт за зимница со црвени ајварски пиперки

Ова е рецепт за зимница позната како царска туршија, која е одлично мезе во зимските денови кои ни претстојат.

Црвените ајварски пиперки не мора да ги користите само за подготовка на ајвар. Тие се одличен додаток и во туршијата.

Ова е рецепт за зимница позната како царска туршија, која е одлично мезе во зимските денови кои ни претстојат.

Состојки:

1 кг црвени пиперки
2 кг зелка
700 гр моркови
5 страка целер
Два карфиола
Шеќер, сол, оцет, два аспирина

Подготовка:

Исечете го зеленчукот на парчиња со големина по желба. Зелката исецкајте ја ситно. Измешајте го зеленчукот и редете го еден ред мешан зеленчук, еден сецкана зелка, додека да ја наполните теглата.

Во секоја тегла одат по една лажичка шеќер, една сол, 4 лажици бел оцет и два аспирина. Зовријте вода и дополнете ја секоја од теглите. Добро затворете и чувајте на темно место.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close