ЦИА има повеќе пари, но Русите ги освојуваат со вештина

ЦИА/ Фото: МИА

Буџетот на американската служба ЦИА е десет пати поголем од буџетот на Службата за надворешни разузнавачки служби (СВР) на Русија, но Русите победуваат не со бројки, туку со вештини, рече директорот на СВР, Сергеј Наришкин.

Американскиот претседател Џо Бајден се обрати до американската разузнавачка заедница минатиот вторник. Според него, рускиот претседател Владимир Путин е „ѓаволски загрижен“ дека американската разузнавачка служба е „подобра од неговиот тим“.

– Што се однесува до Централната разузнавачка агенција, нивните ресурси, финансиски средства, се секако десет пати поголеми од буџетот на Странската разузнавачка служба (Русија), но како што рече Александар Суворов, Русите победуваат не со бројки, туку со знаење – нагласи Наришкин .

Според него, СВР ја почитува ЦИА, покрај тоа, американската разузнавачка служба има многу искусен персонал и многу добри аналитичари.

– Зборував и повторувам, оваа специјална служба е една од петте, па дури и три, од најмоќните и најавторитетните разузнавачки служби во светот. Во таа група е и странската разузнавачка служба … Ги знаеме нивните јаки страни, но исто така ги знаеме и нашите страни. Во нашата професионална заедница, ние се однесуваме едни со други со почит – додаде тој.

Видео на денот