Четири романи влегоа во најтесниот избор за наградата „Роман на годината“

Романите „Денот на црвот“ од Симона Јованоска („Или-или“), „Ноќите кога заспивавме во Помпеја“ од Давор Стојановски („Или-или“), „Деса“ од Ивана Трајаноска („Арс Либрис“) и „Ден за одмазда“ од Ивица Челиковиќ („Паблишер“) влегоа во најтесниот избор за наградата „Роман на годината“ за 2021 година, што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“.

На годинашниот конкурс пристигнаа 39 романи, а жири-комисијата во состав Владимир Јанковски (претседател), Катица Гароска Ацевска, Ермис Лафазановски, Лилјана Пандева и Катерина Богоева (претставник на Фондацијата) ќе го соопшти лауреатот на годинашната награда „Роман на годината“ на 15 март.

Наградата, чиј генерален покровител е „Комерцијална банка“ АД Скопје, се состои од плакета, оригинална статуетка и паричен износ од 150.000 денари, соопштија од Фондација „Славко Јаневски“.

Видео на денот