Чешка чоколадна торта (РЕЦЕПТ)
Состојки:
За пандишпан:
4 јајца
250 грама шеќер
250 милилитри млеко
250 милилитри слатка павлака
1 лажичка сода-бикарбона
400 грама брашно
100 грама какао
За прелив:
100 грама путер
4 лажици шеќер
100 милилитри млеко
1 лажица какао
За декорација:
500 милилитри слатка павлака
Подготовка:
Во подлабок сад ставете ги јајцата и шеќерот и убаво изматете со миксер. Матете додека не добиете пенеста смеса. Потоа, во изматените јајца додајте ги млекото, слатката павлака и повторно убаво изматете со миксер. На крај додајте ги содата, брашното и какаото и убаво измешајте со лажица.
Вака подготвениот пандишпан печете го во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
Откако пандишпанот ќе биде готов, извадете го од рерна и оставете го да се излади. За подготовка на филот, изматете го путерот заедно со млекото, шеќерот и какаото. Изладениот пандишпан исечете го на три еднакви ленти. Ставете го првиот дел од тортата на чинија за филување, а потоа премачкајте ја со дел од филот. Врз филот ставете го и вториот дел од тортата. Додајте го остатокот од филот. На крај ставете го и третиот дел од пандишпанот.
Вака подготвената торта филувајте ја по желба, но најсоодветно би било за декорација да употребите изматена слатка павлака.