3 C
Скопје

Чешка чоколадна торта (РЕЦЕПТ)

Состојки:

За пандишпан:

4 јајца
250 грама шеќер
250 милилитри млеко
250 милилитри слатка павлака
1 лажичка сода-бикарбона
400 грама брашно
100 грама какао

За прелив:

100 грама путер
4 лажици шеќер
100 милилитри млеко
1 лажица какао
За декорација:
500 милилитри слатка павлака

Подготовка:

Во подлабок сад ставете ги јајцата и шеќерот и убаво изматете со миксер. Матете додека не добиете пенеста смеса. Потоа, во изматените јајца додајте ги млекото, слатката павлака и повторно убаво изматете со миксер. На крај додајте ги содата, брашното и какаото и убаво измешајте со лажица.

Вака подготвениот пандишпан печете го во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.

Откако пандишпанот ќе биде готов, извадете го од рерна и оставете го да се излади. За подготовка на филот, изматете го путерот заедно со млекото, шеќерот и какаото. Изладениот пандишпан исечете го на три еднакви ленти. Ставете го првиот дел од тортата на чинија за филување, а потоа премачкајте ја со дел од филот. Врз филот ставете го и вториот дел од тортата. Додајте го остатокот од филот. На крај ставете го и третиот дел од пандишпанот.

Прочитајте и...  Детален месечен хороскоп за декември за Овен, Бик и Близнаци: Забавувајте се и уживајте во слободата!

Вака подготвената торта филувајте ја по желба, но најсоодветно би било за декорација да употребите изматена слатка павлака.

Поврзани вести

ВИДЕО: Џон Траволта им се заблагодари на оние што го поддржаа во најтешките моменти: Прв празник без мојата Кели

Слободен печат

Детален месечен хороскоп за декември за Рак, Лав и Девица: Ве очекува романтична врска со личност која ја познавате подолго време

Слободен печат

ВИДЕО: Дуетот на Лејди Гага и Аријана Гранде прогласен за песна на годината

Слободен печат

Вкусови што се памтат: Посна македонска кујна – Бомбици од 4 состојки без печење (РЕЦЕПТ)

Милена Ризовска

Кинески научници пронашле фосил стар 500 милиони години

Слободен печат

Детален месечен хороскоп за декември за Овен, Бик и Близнаци: Забавувајте се и уживајте во слободата!

Слободен печат

Остави Коментар