Цените на становите за една година се зголемиле за 11,2 проценти!

Огромен раст на цените на становите забележа Народна банка. Таа пресмета дека во четвртиот квартал од минатата година цените на становите се зголемиле за 11,2 проценти во однос на истиот период лани, а во однос на претходниот квартал (третиот квартал од 2020 година) цените се зголемиле за 5,2 проценти.

Според податоците на Народната банка, ваков скок на цените не е заблежан од 2010 година, но официјалната статистика покажува дека некогаш сме имале и многу поголем раст на цените на становите, а тоа било за време на Големата финансиска криза кога четвртиот квартал од 2008 година во однос на четвртиот квартал од 2007 година, цените на становите се зголемиле за 24,9 проценти.

 

 

Видео на денот