16 C
Скопје

Категорија: Економија

Вести Економија

25 гигантски компании кои се поголеми од некои земји

Слободен печат
Годишните приходи на компаниите како што се „Apple“, „Microsoft“ и „Walmart“ се толку огромни што заземаат нови димензии. Толку многу, така што нивниот профит може...
Вести Економија

Добро работење во 2018 година, предлог за дивиденда од 2,50 евра

Слободен печат
Надзорниот одбор на заваровалница „Триглав“ на седницата одржана на 28.3.2019 година го потврди ревидираниот годишен извештај на групацијата „Триглав“ и на матичното друштво за 2018...
Вести Економија

Во текот на 2018 година, Македонците онлајн потрошиле 133,7 милиони евра!

Слободен печат
Народната банка на Република Северна Македонија ги објави статистичките податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба заклучно до 31.12.2018 година. Платежните трансакции...
Вести Економија

Стартува доставата на претпополнетите годишни даночни пријави

Слободен печат
Од денеска Управата за јавни приходи почнува на граѓаните да им ги доставува претпополнетите годишни даночни пријави за остварени приходи во текот на 2018 година....
Вести Економија

Заев: Терминалот на Ќафасан ќе ја олесни стоковната размена со Албанија

МИА Агенција
Премиерот Зоран Заев, министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски денеска направија увид во подготовките на новиот терминал на граничниот...
Вести Економија

Земјоделските површини и пасиштата намалени, производството зголемено

МИА Агенција
Државниот завод за статистика соопшти дека во 2018 година во споредба со 2017 година, земјоделските површини се намалени за 0,1 процент. Кај обработливата површина зголемување...
Вести Економија

Регионалниот бизнис-регистар за Западен Балкан пуштен во онлајн-употреба

Слободен печат
ЕБОР и Велика Британија овозможија поддршка во креирање на новиот онлајн-бизнис регистар за Западен Балкан, кој ќе им обезбеди на инвеститорите трансапарентни и леснопристапни информации...
Вести Економија

Анета Пешева е избрана за претседател на Управниот одбор на МАСИТ

Слободен печат
Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ Скопје на вчерашнoто 13-то редовно изборно собрание избра нови членови на органите на управување. Нов претседател на...
Вести Економија

Министерот Хасан ги презентира инвестициските можности пред бизнисмените на Истанбул

МИА Агенција
Министерот за странски инвестиции Елвин Хасан кој престојува во работна посета на Република Турција, пред Стопанската комора на Истанбул ги презентираше владините мерки и политики...
Вести Економија

Бруто надворешниот долг се намали за 489 милиони евра и изнесува 7.908 милиони евра (73,7% од БДП)

Слободен печат
На крајот на 2018 година бруто надворешниот долг изнесува 7.908 милиони евра и забележа квартално намалување од 489 милиони евра, додека бруто надворешните побарувања се намалија за 227 милиони...