4 C
Скопје

Категорија: Економија

Вести Економија

Тевдовски: Преку зајакнување на јавната внатрешна контрола до подобро управување со државните пари

Слободен печат
Преку обезбедување на сеопфатен систем на внатрешна финансиска контрола во јавниот сектор, ќе се овозможи подобро управување со јавните средства, поголема отчетност и ефикасност во...
Вести Економија

Триесет и четири проекти на компании ќе се финансираат преку повикот на ФИТР „СтартАПувај”

МИА Агенција
Триесет и четири компании ќе се финансираат во рамки на последниот повик на Фондот за иновации и технолошки развој „СтартАПувај”, на кој аплицираа 186 компании....
Вести Економија

Мартенс: „Дрекслер Мајер” нема да ја напушти Македонија

МИА Агенција
„Можам да потврдам дека „Дрекслер Мајер” нема да ја напушти земјава и оти странските инвеститори ја земаат предвид Македонија како земја за инвестирање која има...
Вести Економија

Отворен повик за 12. издание на ЛИДЕР проект: Врвна програма за бизнис-образование во Македонија

Слободен печат
Македонија 2025 го објави отворениот повик за ЛИДЕР проектот, кој по 12-ти пат ќе се одржи во Скопје од 6 до 17 мај во соработка...
Вести Економија

Благ раст на активните субјекти во минатата година

Слободен печат
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на активните деловни субјекти во Република Северна Македонија, во 2018 година изнесува 72.315 и во однос на...
Вести Економија

Склучен договор меѓу „Триглав oсигурување“ АД Скопје и „Триглав ре“ Љубљана

Слободен печат
Одборот на директори на „Триглав осигурување“ АД Скопје, на 155-та седница одржана на ден 08.03.2019 година, донесе Одлука за одобрување на склучување на Договори за...
Вести Економија

Овие луѓе веќе не се милијардери, туку само мултимилионери

Слободен печат
Поради различни причини, од нестабилните пазари на капитал од брегзит до трговската војна во 2018 година, вкупно 247 лица веќе не се дел од клубот...
Вести Економија

Започна Програмата финансирана од ЕУ за јакнење на капацитетите на централните банки од Западен Балкан – вклучена е и нашата Централна банка

Слободен печат
Централната банка на Германија, заедно со седумнаесет други централни банки од Европскиот систем на централни банки (ЕСЦБ), Европската централна банка (ЕЦБ) и Европската комисија, пред...
Вести Економија

Доделени наградите за најдобрите три бизнис концепти

МИА Агенција
Доделени се наградите за најдобрите три бизнис концепт идеи во рамки на третиот Иновативен камп што се одржа во Делчево. Првата ја понесе бизнис идејата...
Вести Економија

Работилница за координација на надлежните за отстранување на линданот од ОХИС

МИА Агенција
Во рамки на активностите за подигнување на јавната свест Македонско еколошко друштво во координација со Министерството за животна средина и просторно планирање преку Канцеларијата за POPs организира работилница за...