• Слободен удар

Што му доликува на Апасиев, не му личи на Пендаровски

„Психопат“, „гнида“, „нашмркан“, „маже со мало такво меѓу нозете“… Не, ова не се зборови на некој од улица. Овие зборови завчера излегоа од устата на шефот на државата Стево Пендаровски. Испровоциран од пцовката на пратеникот на Левица Димитар Апасиев упатена кон него на Фејсбук, претседателот не успеа да се воздржи и на прес-конференција за новинарите, …

Што му доликува на Апасиев, не му личи на Пендаровски Read More »

Независната држава Бетонистан

Становите стануваат цврста валута, велат експерти, коментирајќи го вртоглавиот раст на цената на квадратен метар во централното подрачје на Скопје, која достигна од 1.700 до 2.000 евра. Нешто слично се случува и во Охрид, втората голема цел на градежниците, но и во сите урбани средини низ земјава. Побарувачката по станови дополнително е зголемена поради стравот …

Независната држава Бетонистан Read More »

Сеир со нозете во леген

Парк е природен, полуприроден или уреден простор со зелена површина на кој има дрвја, грмушки, трева, цвеќиња и други растенија, наменет за разонода, рекреација и за одмор на луѓето. Ова е една од дефинициите за тоа што претставува паркот, која, како што се уверивме, денеска кој како сака си ја толкува и ја применува. Па, така, …

Сеир со нозете во леген Read More »

Во јавниот сектор не смее да има „јадни“ плати

Не паметам дека синдикатот бил поорганизиран и поопстоен на своите барања. Не паметам претседател на најголемиот репрезентативен синдикат во државава, Сојузот на синдикати, да излезе од состанок со половина Влада и да каже дека тие од другата страна на вратата се обиделе да го изиграат. И, искрено, ми годи што се случува ваков прогрес во …

Во јавниот сектор не смее да има „јадни“ плати Read More »

Спортското новинарство – опомена пред исклучување!

Насловот на оваа тркалезна маса e формулиран со идеја да се испрати опомена до сите надлежни во институциите, до федерациите, спортските клубови и спортистите, до вљубениците во спортот што можат да помогнат на кој било начин, но и до нас самите – нашата професија стрмоглаво паѓа! Целта е да се укаже на лошата состојба во …

Спортското новинарство – опомена пред исклучување! Read More »

Не требаат предвремени избори, туку навремени решенија

Во Македонија постојано се бараат предвремени избори. Како да тие ќе ги решат проблемите. Се чука на таа врата за власт на големо за потоа да почне една друга битка – за позиции, за влијание, за корупција, за непотизам… Тркалото се врти, последиците се несогледливо лоши по живејачката на нашиот обичен човек, што крпи ден …

Не требаат предвремени избори, туку навремени решенија Read More »

Одговор на неправдата

Во овие моменти на премреже и искушение за сите нас, кога нашата земја е соочена со уште една во низата пречки и можни понижувања, најважно е да се обидеме да не дозволиме омразата и гневот да се вовлечат во нашите души и срца. Ниту кон бугарскиот народ, кој наводно, според анкетите, масовно ја поддржува оваа …

Одговор на неправдата Read More »

Премалку е од сите!

Дали крајот вака мириса? – пишуваше на еден транспарент на саботниот опозициски митинг пред владината зграда во Скопје. Ако тој што го носеше на почетокот од големиот „надпартиски“ собир имал некаква дилема, тогаш на крајот можеше со разочарување да допише: да, вака мириса! И под мотото на протестот – „Премногу е“ – со кое требаше …

Премалку е од сите! Read More »

Корупцијата во затворите е на слобода

Македонските затвори не биле натрупани само со затвореници, како што најчесто констатираат Стејт департментот и Комитетот на Советот на Европа во своите годишни извештаи за превенција на тортура и нечовечко постапување. Зад решетките се крие и множество ножеви, прашкасти материи во правот од занданите, прошверцувани мобилни телефони и компјутери и кеш во „цврста“ валута. Слободниот …

Корупцијата во затворите е на слобода Read More »

Плафонот го допре патосот

Неделава јавноста ја вознемири инцидентот во Карпош кога покрив на градинка се урна целосно под притисокот на обилните врнежи што деновиве го зафатија главниот град. Среќа во несреќа е што ова се случи за време на викенд, кога градинката беше празна. Не сакам ни да помислам што би било ако во занималната имаше деца. Но, …

Плафонот го допре патосот Read More »