Категорија: Жена

Вести Жена Магазин Македонија

ИСПОВЕД НА МИЛЕНА: Луѓето не дискриминираат поради бојата на кожата и не гледаат како да сме во циркуз (ВИДЕО)

Мими Шушлеска Петкова
Јас сум дете на двајца вљубени, татко ми е од Западна Африка, а мајка ми е по потекло од Ресен. Родена сум во Скопје и...
Вести Жена Магазин Македонија

ИНФОГРАФИК: На Македонија женско и е само името! (ТРЕТ ДЕЛ)

Слободен печат
Како што објавивме и вчера, денеска следи третиот дел во кој се гледа дека Македонија кубури со жени на јавни функции, односно дека Македонија и во...
Вести Жена Магазин Македонија

ИНФОГРАФИК: На Македонија женско и е само името! (ВТОР ДЕЛ)

Слободен печат
Како што објавивме и вчера, денеска следи вториот дел во кој се гледа дека Македонија кубури со жени на јавни функции, односно дека Македонија и...
Вести Жена Магазин Македонија

ИНФОГРАФИК: На Македонија женско и е само името! (ПРВ ДЕЛ)

Слободен печат
Македонија и во 21 век е машка држава. Иако во јавноста постојано се зборува за родова рамноправност, на големо се слави 8 март и се...
Вести Жена Магазин Македонија

ИНТЕРВЈУ Наташа Стојковска: Жената може да биде успешна и на работа и дома, без притоа да има жртви и запоставени

Мими Шушлеска Петкова
Да се има визија за себе и за сопствената иднина, да се има изградена и конкретна цел кон која ќе се стреми е сечија индивидуална...
Вести Економија Жена Магазин

Платите во Македонија – Шовинистички (ВИДЕО)

Слободен печат
Жените работат главно на пониско платените и високо трудоинтензивни работни позиции во Македонија, во текстилната индустрија, во образованието, во здравството. Мажите, пак, работат на повисоки...
Вести Жена Магазин Македонија

Жените во Македонија ем помалку вработени, ем со помали плати (ВИДЕО)

Мими Шушлеска Петкова
Дискриминацијата, односно нееднаквиот третман врз основа на род/пол, е присутна и застапена во сите општествени и политички сфери во нашата држава. Дискриминацијата може да биде...
Вести Жена Магазин Македонија

Во Македонија и во 21 век има машки и женски професии – Газди, и мажите знаат да чистат

Мими Шушлеска Петкова
Македонското општество е сè уште општество со кое управуваат и во кое доминираат мажите. Тоа е видливо и се чувствува на сите нивоа и во...