Категорија: Колумни

Вести Ви Препорачуваме Колумни

Политичкото самоубиство на Српче?

Сашо Орданоски
Има ли градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ – Српче право на приватност за тоа како, со кого и каде ја прави својата свадба? Има....
Колумни

БАН не го уважува Меѓународниот славистички комитет

Коста Пеев
Неодамна во соседна Бугарија, во Софија се појави „Бугарски дијалектен атлас“ (обопштувачки том) изработен од Секцијата за бугарска дијалектологија и лингвистичка географија во Институтот за...
Колумни

Јуриш кон сонцето преку Вичо и Грамос

Александар Литовски
Отсекогаш биле и се различни животите на луѓето, ама секогаш останувала иста љубовта кон слободата и кон сопствените деца, кон иднината. Потврдувана е таа љубов...
Ви Препорачуваме Колумни

На што нѐ учи падот на грчката „Златна зора“?

Ненад Јовановиќ
На моја голема радост, грчката неонацистичка партија „Златна зора“ е прогласена за злосторничка организација. Кај нас оваа вест пројде незабележано – ние секогаш имаме поважни,...
Ви Препорачуваме Колумни

Штедете на политикантство, не на стопанство

Соња Кириџиевска
Владата, повеќе или помалку успешно, ја следи линијата, која според претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, „го апсорбирала шокот“, предизвикан од пандемијата. Ги...
Ви Препорачуваме Колумни

„Кој прв ќе трепне“ договор

Жанета Скерлев
Ова ме потсети на шегата со малото вљубено Ескимче, пубертетличе. Се договара да се сретне со симпатијата околу шест часот попладне пред барот „Рагнарк суровиот...
Колумни

Креативниот демон на Глупоста

Мирослав Грчев
Глупоста е – сите знаеме – крајно самобендисана, па глупавите се без исклучок длабоко суетни. Суетната глупоштија најдобро се препознава по две својства што се...
Колумни

Кој споменик попрво ќе го руши Каракачанов?

Срѓан Ивановиќ
Министерот за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов, пред два дена се закани дека во Македонија ќе испрати инженериски полк на бугарската армија со задача да...
Ви Препорачуваме Колумни

Компјутер за секој пратеник

Ана Анастасовска
Веста дека Собранието со амин на спикерот Талат Џафери се подновило со 100 лаптопи како бомба одекна во јавноста, а предизвика и бурни реакции на...
Ви Препорачуваме Колумни

Трла баба лан, да јој проѓе дан

Сашо Орданоски
И со најдобра намера, повторно не го сфаќам предлогот на ВМРО-ДПМНЕ за партиска средба „на највисоко (здравствено) ниво“ помеѓу министерот Филипче и шефот на здравствената...