Категорија: Колумни

Ваш агол Колумни

До кога ќе се возиме во дефектни автобуси? (ВИДЕО)

Слободен печат
-Вчера едвај стигнав дома. Автобусот со број 60 што оди до Матка едвај се движеше. На секоја дупка и на секоја кривина мислев дека ќе...
Колумни

Албанско знаме? Ма нема везе

Срѓан Ивановиќ
Пред неколку дена прочитав еден интересен извештај од Приштина, во кој беа пренесени барањата на демонстрантите насобрани во главниот град на Косово, кои го дигнаа...
Колумни

РЕЦЕНЗИЈА: „Момóма“ е музичкиот Олимп по кој тежнеат најголемите

Михаило Донев
Многу чувства и емоции, внатрешни превирања кои излегуваат на површина, разочарување од надворешните општествени и политички случувања и трагање по вечната љубов, се првите неколку...
Колумни

Гамбитот на Заев?

Сашо Орданоски
Вториот круг на претседателските избори, од релативно здодевен изборен политички процес, го има целиот потенцијал да се претвори во впечатлива политичка мелодрама, во која има...
Колумни

Крај на политичката перверзија

Горан Наумовски
Јавноста, интелектуалците, медиумите и активистите имаат морална обврска да го осуетат секој, и најмал, обид на политичарите и криминалците да ги присвојат, поточно, украдат придобивките...
Колумни

Кратка историја на македонската демократија

Слободен печат
Срѓан Ивановиќ Си приспомнувам понекогаш во ретките моменти на осаменост кога можам да си го дозволам луксузот наречен „будно сонување“, дека како малечок редовно одев...
Колумни

Прашки незаборавник

Слободен печат
Ристо Лазаров, од Прага Прашка зима е, студот влегува во коските, тукушто започнала новата 1937 година, во градот В’лтава се чувствува празнична атмосфера – почнувајќи...
Колумни

Гласачкиот статист има нешто да ви каже

Слободен печат
Ненад Јовановиќ Што значи тоа кога за нешто се вели дека е „бизарно“? Што значи тоа кога се вели, „што е тоа што ни се...
Колумни

Знаеме ли да ја негуваме полемиката?

Слободен печат
Данило Коцевски Како што постои книжевна и уметничка традиција во една култура, така постои и полемичка традиција, која е вградена во самите нејзини темели. Иако...