Царовска вели дека ќе се преиспитува содржината на учебникот по Македонски јазик за четврто одделение

Мила Царовска во емисијата „360 степени“ / 17 септември 2021 / фото: принтскрин

Авторката на учебникот по Македонски јазик за четврто одделение и рецензентите ќе ги разгледаат забелешките околу неговата содржина и ќе донесат одлука дали тој ќе се промени, изјави министерката за образование и наука, Мила Царовска, во вечерашното гостување во „360 степени“ на телевизијата Алсат.

Во јавноста во изминатите денови се појавија реакции во врска со тој учебник и забелешки дека во некои четива несоодветно се третира семејството.

„Добив информација дека авторката и рецензентите заендички ќе ги преразгледаат забелешките согласно реакциите на јавноста, иако тие во прв наврат посочуваат дека тоа се реални ситуации од животот кај некои семејства и дека децата треба да имаат увид и во такви ситуации. Рецензентите, Бирото за развој на образованието и авторката заеднички ќе утврдат што од тој текст ќе остане или нема да остане,“

рече Царовска во дебатата, во која учествуваше и државната советничка во канцеларијата на Народниот правобранител, Васка Бајрамовска-Мустафа.

Таа додаде дека како Министерство ги следат сите забелешки и реакции во јавноста и постапуваат по нив.

Видео на денот