Бура во некои делови на Хрватска, несреќа беше избегната за секунда

Невремето во некои делови на Хрватска во рок од десет секунди ги одвеа покривите, додека луѓето бегаат да се спасат.

Несреќа беше избегната за секунда.

И последиците од силното невреме што ја зафати Банија, исто така, уништи автомобили, уништи дрвја …

Новите оштетувања на куќите во околината на Петриња, Сисак и Глина тешко дека ќе се санираат брзо. „Се се стемни и грмеше. Не знаете дали е земјотрес или… Целата куќа се потресе “, рече локална жена за N1.

Во Сисак беа извршени 16 интервенции.

Некои места во Банија останаа без електрична енергија, а многу патишта беа затворени. Ветрот ги креваше покривите. Само во Петриња имаше десетина интервенции, а во паркот Петриња, наместо пешачки патеки – искршени гранки.

Сообраќајот во Глина исто така беше запрен поради уништени дрвја, што исто така предизвика штета на контејнерската населба. За пожарникарите со полни раце, од околу 70 интервенции, најчести се на покривите, меѓу кои многумина се несоодветно поправени по земјотресот.

„Луѓето сами поправија нешто, веројатно не е направено како што треба. И овој ветар, се разбира, придонесе многу за штетата многу повеќе отколку што требаше да биде “, рече окружениот командант на противпожарна заштита, Миленко Миклиќ.

Самата бура траеше околу 15 минути, а рехабилитацијата траеше неколку часа.

Невреме помина низ Истра, се формираше пијавица

Видео на денот