Бугарскиот европратеник Слабаков: Членството на С. Македонија би било „тумор за ЕУ“

Андреј Слабаков / фото: Vassia Atanassova/Wikipedia

Европските парламентарци попладнево со 508 гласа „за“ и 56 „против“ го усвоија Извештајот за напредокот на Северна Македонија на известувачот на Европскиот парламент, бугарскиот европратеник Илхан Ќучук, усвојувајќи притоа и некои од контроверзните амандмани.

Неколку европратеници од бугарската националистичката ВМРО – Бугарско национално движење во текот на расправата пред гласањето ја нарече Северна Македонија „геноцидна кон Бугарите“.

Европратеникот Андреј Слабаков дури оцени дека без бараните бугарски промени, членството на Северна Македонија во Европската унија е рамно на „тумор за ЕУ“.

Видео на денот