Бугарската актерка номинирана за Оскар го именува бугарскиот истражувачки брод „Свети Свети Кирил и Методиј”

Првата бугарска актерка номинирана за Оскар – Марија Бакалова, официјално стана кума на бугарскиот воен истражувачки брод со број 421 – „Свети Свети Кирил и Методиј”. На денот на св. Седумчисленици /Светите браќа Кирил и Методиј и нивните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангелариј / што се слави денеска, во Базната станица – Варна се одржа свечениот ритуал на подигнување на поморското знаме и именување на пловниот објект.  Беше објавен конкурс за името на бродот, а од над 250 предлози комисија го избра името „Свети Свети Кирил и Методиј”, јави БТА.

Марија Бакалова за БТА изјави дека се согласила да стане кума на бродот со исклучителна чест и одговорност. „Немам зборови за да опишам колку е добра енергијата, имам малку верба во овие работи. Не сум сигурна дека сум на вистинското место затоа што сме на истражувачки брод, луѓе од наука, но исто така верувам во енергии и мислам дека целокупната енергија на бродот е убава и би патувал со него на Антарктикот и би уживал во целото патување “, коментира таа.

На прашањето дали веќе добила покана, Бакалова одговори – „Можеби да, можеби не, ќе видиме”. Бродот дефинитивно ќе биде во моите идни креативни планови, призна актерката.

Професионално, во следните месеци ќе имам работа, фотографии во странство, малку тука, рече Бакалова.

Фотографиите ќе бидат во Бугарија кога ќе дојде време, засега ќе се вратам во САД, затоа што морам да работам, додаде таа. Потоа, живот и здравје, ќе се вратам дома што е можно поскоро, прокоментира актерката и со насмевка додаде дека ќе се подготви за патувањето, бидејќи патувањето со брод до Антарктикот е 45 дена. Пловилото е во сопственост на Конзорциум „Бугарска антарктичка база „Св. Климент Охридски” и истражувачки брод”, чии членови се ВВМУ „Н. Вапцаров”, Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски” и Бугарскиот институт за Антарктик / БАИ /.

За БТА, претседателот на Бугарскиот антарктички институт, проф. Христо Пимпирев, истакна дека со набавката на бродот, сонот конечно се остварил. Ова е сон на генерации бугарски луѓе, но и на генерации бугарски научници, бидејќи всушност бугарските научници немале истражувачки брод со кој би можеле да го истражуваат Светскиот океан. Тој потсети дека истражувачкиот брод „Академик” на Институтот за океанологија веќе има 50 години и не го напушта Црното Море, а во пракса го користиме за истражување на затворен базен, како што е нашето море. Со овој брод ќе имаме можност да направиме научни проекти кои се корисни за целото човештво, да направиме тимови на научници кои пред нас користат многу алатки за проучување на океаните, но секако шлаг на тортата ќе биде бродот до стигне до Антарктикот, верува научникот.

На прашањето дали пловниот објект ќе биде подготвен за следната експедиција на Антарктикот, проф. Пимпирев рече дека се надева дека ќе биде. Тој посочи дека бродот треба да се поправи, што ќе трае околу еден месец, но самата јавна набавка може да ја одложи целата постапка, бидејќи постојат рокови наметнати со закон. Во најдобар случај, бродот  треба да замине кон крајот на јануари – почетокот на февруари следната година на Антарктикот и да донесе материјали за изградба на идната научна лабораторија и да ја земе експедицијата од таму.

Ќе има малку ПР-елемент, бидејќи планираме да донесеме новинари да ја покриваат работата на експедицијата, додаде тој. Со бродот, Бугарија за првпат стапна сериозно, еднаква на големите сили во проучувањето на Антарктикот, сумираше Пимпирев. Главните задачи што бродот ќе ги изврши е експедиции, спроведување истражувачки активности на Националната програма за поларно истражување, како и оние во Црното Море и Светскиот океан, спроведена од Универзитетот во Софија, ИБА, ВВМУ, БАН, Земјоделската академија и други научни организации.

Бродот исто така ќе се користи за практиканти на специјализанти од ВВМУ и други поморски образовни институции. Исто така, ќе биде можно да се извршат хидрографски истражувања за потребите на морнарицата на Република Бугарија.

Официјални гости на настанот беа заменик министерот за одбрана Пламен Јорданов, началникот на одбраната, адмирал Емил Ефтимов, началникот на морнаричкото училиште, флотила, адмирал, проф. Бојан Медникаров, претседателот на БАС акад. Институтот проф. Христо Пимпирев од Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски”, проф. Анастас Герџиков, командантот на морнарицата, контраадмирал Кирил Михаилов, генералниот директор на БТА, Кирил Валчев и други. БТА е медиумски партнер на настанот.

Видео на денот