Бугарија има проблем со антиваксери: Социолозите опишаа како изгледа просечниот антиваксер

Мурал посветен на медицинските работници во Бугарија / фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Антиваксерите во Бугарија се претежно жени на возраст меѓу 25 и 39 години кои живеат во градовите (речиси без разлика дали е среден, голем или главен град). Нивните домаќинства се состојат 4 лица со 2 деца до 15 години, а тие не студирале по завршувањето на средното училиште. Антиваксерите во Бугарија имаат прилично негативна оценка за ЕУ ​​и дефинитивно веруваат дека сликата за унијата е лоша и е влошена во споредба со минатата година, пишува Дневник.бг.

Таквиот профил го наведуваат социолозите од истражувањето на Евробарометар спроведено за Европскиот парламент кон крајот на август. Таквата студија, која беше објавена во јуни, покажа дека 23% од Бугарите над 15 години воопшто не планираат да се вакцинираат.

Анкетата за Европскиот парламент наведе поконкретен профил на „антиваксери“. Зад оваа етикета не стојат само фанатични противници на вакцинацијата и дисеминатори на најневеројатните теории на заговор. Ова се исто така луѓе кои сакаат се подостапни информации и одговори на нивните сомнежи, или само се грижат за своите деца на возраст која во други земји веќе се вакцинирани.

Значителен дел од Бугарите во податоците на Евробарометар сметаат дека властите треба да бидат потранспарентни во објаснувањата и постапките кога станува збор за вакцинацијата.
Секој петти Бугар (20%) целосно не го прифаќа тврдењето дека придобивките од вакцините за ковид-19 ги ​​надминуваат ризиците, како што тврдат докторите, производителите, регулаторите и здравствените власти. Многумина (21%) одговориле дека имаат тенденција да не се согласуваат со оваа изјава. Други 8% рекле „не знам“. Така, речиси половина од испитаниците се во групата скептици.

Само во Литванија, Словачка (по 21%) и Словенија (20%) оваа група на антиваксери е толку голема. Но, разликата во споредба со Бугарија е дека пред десет дена 65,5% од Литванците (71% со барем една доза), 50% од Словаците и над 51% од Словенците беа целосно вакцинирани.

Жените во Бугарија се покажаа како малку поголеми „антиваксери“ – 21% (наспроти 19% за мажи) кои тотално одбиваат вакцинација, а 22% (наспроти 20% за мажи) имаат тенденција да одбијат вакцина. Секоја десетта анкетирана Бугарка вели „не знам“, што резултира со 53% сомневање и целосно неверување.

Оваа група е составена од млади луѓе, бидејќи со возраста, одбивањето на вакцини се намалува на 13% кај Бугарите над 55 години. Но, дури и кај возрасните, вкупно една третина се сомневаат во вакцините (додавајќи 18% поголема веројатност да мислат така). Во групата на лица од 15-39 години, мнозинството (по 51%) не се убедени во придобивките од вакцинацијата, бидејќи Бугарите на возраст од 25-39 години водат за 28%, со целосно несогласување дека потенцијалната штета е помала од придобивките.

Видео на денот