Брзите диети оставаат сериозни последици: Што ве чека ако нагло ослабнете?

диета
Фото: Unsplash

Ако се прашувате што се случува кога држите една од оние „чудесни диети“, тука може да ги прочитате одговорите кои ќе ве натераат два пати да размислите пред да ги почнете.

 

Знаете ли дека, на пример, ризикувате дисбаланс на хормоните, гоење, слабо варење и уште многу други несакани последици? 

Дисбаланс на хормоните

Ако прескокнете оброк доаѓа до дисбаланс меѓу хормоните. Кортизолот расте и ве прави нервозни. Инсулинот исто така расте, а потоа опаѓа што доаѓа до пореметување на шеќерот во крвта па дури и до добивање килограми!

Проблеми при варењето

Вашето тело е навикнато да работи во текот на целиот ден, па кога ќе прескокнете оброк, организмот нема што да преработува и системот на варење престанува да функционира како кога имате редовни оброци.

За метаболизмот и за системот на варење најдобро е да имате три оброци во текот на денот и две ужини.

Задржување на масти

Со прескокнување на оброци го збунувате вашето тело. Тоа мисли дека го изгладнувате иако оброкот сте го земале порано од навикнатото. Кога тоа ќе се случи, телото почнува да складира масти за да…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк.

Видео на денот