Борисов обвинува: Во бугарскиот парламент се случува масовно купување гласови

Бојко Борисов / AFP / Profimedia

Во бугарскиот парламент се случува најголемото купување гласови, изјави денеска лидерот на ГЕРБ, Бојко Борисов на прес конференција.

„Гледате во различни делови на Бугарија кои се вистинските резултати. Во исто време, пред очите на целата наша демократска јавност, полицијата масовно врши притисок, оди наоколу и влегува во куќи за експлицитно да каже дека не треба да се гласа за ГЕРБ“, прецизираше тој.

Покрај пари за пребеганите пратеници, се нудат и колосални суми за пратениците да не влезат во пленарната сала за време на гласањето на новиот кабинет, рече Борисов.

„Да се ​​случи несреќа, да се сопне, да падне, да го изгребе носот, само да не влезе во салата. Тие се толку приврзани за оваа моќ што не ни забележуваат што се случува околу нив“.

Според него, преодните влади и сегашната редовно го пропаѓаат бугарскиот план за закрепнување.

„Европската комисија вчера го намали вкупниот износ на грантови што ќе и ги даде на Бугарија според Планот за закрепнување. Корекцијата е 578 милиони евра – над 1 милијарда и 200-300 милиони загуби како резултат на промената. Има многу загуби – тоа е категорично“, објасни тој.

Според лидерот на ГЕРБ, еден процент ги дели пензиите од тоа да бидат „изедени од инфлацијата“, а цената на лебот треба сама да падне поради новата реколта. Но, тоа нема да се случи, смета Борисов, а отстранувањето на ДДВ едноставно ќе ја намали наплатата во буџетот.

„Највистинските анкети се одржаа во неделата, а ова се резултатите од изборите, изјави и Бојко Борисов“, мислејќи на изборот на градоначалник на Нова Загора од страна на ГЕРБ.

Видео на денот