18 C
Скопје

Богата и вкусна велигденска баклава (РЕЦЕПТ)

Потребни состојки:

1/2 кг кори за баклава
200 гр ореви
100 гр бадеми
100 гр суво грозје
100 гр бисквити
50 гр гриз
100 гр маргарин
100 мл сок од портокал (тетрапак)
3 лажици шеќер
Масло

Шербет:

500 гр шеќер
2 кесички ванилин шеќер
1 поголем лимон

Подготовка:

Оревите, бадемите и бисквитите измелете ги и измешајте ги. Стопете 50 гр од маргаринот и додадете го во сувите состојки, а потоа и шеќерот, сувото грозје, гризот и сокот.

Во остатокот од маргаринот додадете сосема малку масло и стопете го.

Првата кора премачкајте ја со смесата од масло и маргарин, ставете уште една кора и премачкајте ја, а потоа истото направете го и со третата кора. На работ од корите ставете од филот и свиткајте ролат.

Редете ги ролатите во намастена тава за печење.

Потоа исечете ги на мали ролни и премачкајте со остатокот од маслото и маргаринот. Печете на 200 степени околу 25 минути.

Потоа, 500 гр шеќер сварете го со 300 мл вода, заедно со ванилиниот шеќер и лимонот исечен на кругови. Сипајте топол шербет врз топла баклава.

Оставете најмалку еден ден да се впие и да се изедначат вкусовите.

Поврзани вести

ФОТО | Кое е новото момче на Цеца: Син на поранешен спортист и политичар, угостител и татко на малолетна ќерка

Слободен печат

ВИДЕО: Рецепт од нутриционистката Цвета Динева за зголемување на имунитетот во борба против Ковид-19

Новогодишни бастунчиња

Слободен печат

ВИДЕО | Синот на познатиот политичар објави емотивно видео: Амди Бајрам плаче додека му пее Шериф Коњевиќ!

Слободен печат

ВИДЕО+ФОТО | 48 часа предходно сам на себе си ставал витамински инекции: Познатиот пејач почина од Ковид – 19!

Слободен печат

Ќерката на Трамп беснее на плажа во Мајами, Американците се бесни на неа: „Стави маска на лицето!“

Слободен Печат

Остави Коментар