„Блумберг“: Европа треба да најде решение за нафтата пред да забранува увоз од Русија

Европската унија треба да предложи одложување на ограничувањата за увозот на руска нафта од клучниот нафтовод „Дружба“ за да ги задоволи унгарските приговори и да постигне договор за блокираниот пакет санкции, кој би ја таргетирал Москва за нејзината војна во Украина.

Се очекува да се достави ревидиран предлог со кој привремено ќе се поштедат испораките на нафта преку гигантскиот нафтовод „Дружба“ од пошироката забрана за испорака, пишува „Блумберг“ цитирајќи извори во ЕУ блиски до тоа прашање.

Со предлогот, првично ќе се укинат само испораките преку море, а подоцна ќе се прошири на испораките од „Дружба“, откако ќе се најде техничко решение што ги задоволува енергетските потреби на Унгарија и другите нации главно без излез на море, наведоа изворите. Испораките преку море сочинуваат околу две третини од увозот на руска нафта.

Некои земји-членки се залагаат за постигнување договор пред лидерите на ЕУ да се сретнат в понеделник во Брисел за да разговараат за војната во Украина. Компромисот ќе купи време за ЕУ ​​и унгарскиот премиер Виктор Орбан да ги испеглаат техничките детали за постепено укинување на испораките на гасоводот за неговата земја, велат луѓето. Унгарија со недели ги блокираше плановите за забрана на руската нафта.

Предлозите не се финализирани и може да се променат пред да бидат изнесени и договорени од земјите-членки. Пакетот санкции бара поддршка од сите земји-членки. Неколку нации претходно се спротивставија на разликата помеѓу испораките преку море и нафтоводи поради загриженоста дека таквиот расцеп е неправеден бидејќи несразмерно погодува.

ЕУ претходно предложи постепено укинување на увозот на руска нафта до почетокот на следната година. Унгарија и Словачка би добиле рок до крајот на 2024 година, додека на Чешка би добила изземање до јуни 2024 година. Русија минатата година испраќаше околу 720.000 барели сурова нафта на ден во европските рафинерии преку својот главен гасовод во регионот.

Сепак, најголемиот дел од испораките на гасоводот се во Германија и Полска, кои сигнализираа дека ќе се одвикнат од руските испораки без оглед на каква било акција на ЕУ. Како дел од компромисот, на Бугарија може да и се додели подолг преоден период, наведоа изворите.

Грција и Кипар, исто така, бараат подолга транзиција на предложената забрана.

Видео на денот