Билјана Беличанец си го одзеде животот, а хиените се обидоа да ѝ ја одземат честа

Не известувај за самоубиство, освен ако тоа не предизвикално поширок јавен интерес!

Ова е една од клучните норми од етичките кодекси на модерниот журнализам, кои се однесуваат на обврската на медиумите да ја почитуваат приватноста на луѓето. Постојат околности во кои новинарите сепак известуваат за самоубиствата и за околностите поврзани со тие трагични настани.

Дали медиумите ја прекршија новинарската етика, известувајќи, детално и точно, за околностите за смртта на актерката Билјана Беличанец? Не, не ја прекршија, без дилеми. Таа беше позната јавна личност и постоеше нагласен јавен интерес за настанот. Најголем дел од медиумите постапија одговорно и професионално.

Но, дали сите што мудросерат разни претпоставки за причините за нејзината одлука да си го одземе животот, сите тие „инфлуенсери“ на социјалните мрежи, сите тие лажни моралисти, ја прекршија елементарната човечка етика? О да, секако!

Прочитајте и...  Во чест на Градимир Јовановиќ - Киби: Последната вистинита вест

Никој точно не знае зошто се самоуби познатата актерка, а сите имаат мислење за тоа. Читам цели „филозофски трактати“ на таа тема. Дури и такви со непристојна политичка конотација, кои трагедијата ја доведуваат во врска со градоначалникувањето на актерката и со нејзината наводна разочараност од ова или од она.

Читам на Фејсбук и на некои рекетарски парапортали и ви велам – ми се гади од таа нечовечност, од тој безобразлук. Е ова навистина е срамно!

Но… Проблемот е во тоа што тие (не)луѓе, едноставно, немаат срам.

Прочитај повеќе

Нови мерки, нови бројки, нова граница?

Жанета Скерлев

На плимата на новофашистичките климатски промени

Мирослав Грчев

Новинарската почит кон него ќе биде вечна

Иван Андреевски - Маче

Градимир се одјави, замина голем човек

Џабир Дерала

Новинар и човек каков што ова време не може да роди

Бранко Тричковски

Ин мемориам: Замина Градимир Јовановиќ – Киби

Ерол Ризаов

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Во чест на Градимир Јовановиќ – Киби: Последната вистинита вест

Слободен печат

Нeзаборавена историја

Божидар Миљовски

Нaшата историја не е на распродажба

Бошко Нацевски

Цвикатор

Џабир Дерала

Путиновата „маскировка“ и реалната (не)моќ на руската воена машинерија

Џабир Дерала

Доста со нови рестрикции, фатете се за работа!

Ана Анастасовска