Бидете креативни: Појадокот не мора да биде едноличен

Готовите печива, како ѓевречиња, кифли и слично, кога ги купувате за семеен оброк, не мора секогаш да ги комбинирате на ист начин. Еве идеи како да бидете креативни и да ги изненадите домашните со други, еднакво вкусни, оброци.

Печиво или пица за појадок е веќе здодевно, но само ако немате идеја што да направите за поинаков и вкусен оброк. Него не само што домашните веднаш ќе го изедат и нема да ви остане за следниот ден, туку ќе знаете како следен пат да го скратите времето за подготовка на појадок или вечера и сигурно ќе се инспирирате за нови интересни оброци.

Ѓеврече со печено јајце

Најтрадиционален рецепт за ова јадење е во резанки леб се прават дупки со помош на калапи за колачи и во нив се истура јајцето, па се печат во рерна. Но вие сега можете во мини ѓевречиња да ставите по едно јајце, да ги зачините и да ставите да се потпечат во рерна. Слободно пуштете ја својата креативност и збогатете ги со сечкан зеленчук, шунка и сл. Ова јадење дури препорачливо е да го правите и со останато печиво од пред некој ден, кое ќе омекне и ќе биде еднакво вкусно за јадење.

Мини киш

Еве една брилијантна идеја. Пресечете ги мини ѓевречињата или кифлите на пола, па потоа над нив наредете еден ред готова кајгана, а над неа она што имате дома – сечкана шунка, пржена сланина, малку сирење, кашкавал, сечкан кромид итн. За рустичен вкус, поклопете ги со другата половина и кратко потпечете ги во рерна.

Канапеи

Освен како појадок или вечера, ќе ве спасат во последен миг кога ќе ви се појават ненајавени гости. Исечете ги печивата на тенки парчиња и кратко потпечете ги во рерна, да добијат крцкавост. Потоа на секое парче ставете од она што го имате дома: готова крем-салата, сувомесно, чаден лосос, кашкавал, некој кремаст премаз и слично. Ако сте љубители на слатко, комбинирајте ги со некое сечкано овошје и слатка павлака.

Домашен чипс

Ако печивата ви останале неколку денови и ви се чини дека веќе не се за јадење, пак не ги фрлајте. Од нив можете да направите чипс. Исечете ги на тенки резанки, попрскајте ги со малку маслиново масло, сол и ставете да се потпечат во рерна додека станат крцкави. Можете и да направите премаз со лук, магдонос, путер и сол, па со него да ги премачкате пред печење. Добри се да се јадат така или со некоја крем-салата.

Леб во супа

Француската супа од кромид е одлична во ладните зимски денови, за појадок или за вечера. Но таа не е комплетна ако во неа нема парче леб, кое ѝ дава посебна текстура и вкус. Наместо обичен леб, можете да искористите печиво што ви останало од појадокот и да го потпечете во рерна. Потоа ставете го во готовата супа и посипете со рендан кашкавал.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот