Ванхаут написа отворено писмо до македонците: Вратата на ЕС е отворена, не я заключвайте отново

Питър Ванхаут / снимка: Civil Media

Бившият европейски посланик в страната, Питър Ванхаут, във Фейсбук публикувано „Отворено писмо до гражданите на Северна Македония“, което се отнася до спора между Скопие и София и призовава гражданите да подкрепят френското предложение за започване на преговори за членство на Македония в ЕС.

Ето цялото отворено писмо на Vanhout:

„С интерес следя дискусията между вашата страна и България. Днес, благодарение на френското предложение, е възможен сериозен напредък. Да, България ще зачита основните права на македонците, свързани с идентичност, език и култура. На свой ред страната ви най-накрая ще може да започне процеса на присъединяване към ЕС. Уважавам смелостта на вашето правителство да се съгласи с френското предложение. И да, това предложение е компромис. Както биха казали в Белгия: „компромисът е добър, ако и двете страни се чувстват малко недоволни от резултата“. Но това предложение ви позволява най-накрая да започнете процеса на присъединяване. Вратата е отворена, не я заключвайте отново.

ЕС е вашето бъдеще. ЕС ще отвори много възможности за вашето икономическо развитие, за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Затова не се страхувайте да направите правилния избор, а се включете активно в процеса на присъединяване.

Разбирам националистическото недоволство от страна на някои политически партии. Като опозиция, тяхната роля е да се противопоставят – и нека бъдем ясни: винаги е по-лесно да се противопоставим на решение на правителството, отколкото да се съгласим с него и да го подкрепим. Играта с емоциите в такива случаи е още по-лесна. Но не правете това този път: нека сега се съсредоточим върху интеграцията на вашата страна в ЕС и как всички ще се възползваме от това. Нека изберем правилните приоритети за нашето бъдеще.

И към националистическата опозиция: днес Северна Македония е истинска национална държава, със специфична култура, собствена история и признати официални езици и общности. Не се затваряйте в миналото, а се ангажирайте с общо бъдеще. Вие заслужавате да станете член на ЕС един ден, вратата е отворена, така че, моля, тръгвайте!

А за останалите проблеми между вашата страна и България, ако има проблем, също има решение. Продължете да говорите помежду си, за да постигнете съгласие за решения и път напред. Вашето правителство има много компетентни министри, които ще продължат да служат на вашите интереси. Убеден съм, че те ще постигнат и активно ще се ангажират с интеграцията в ЕС, заедно с Европейската комисия и представители на държавите-членки на ЕС“, пише Vanhout.

Видео на деня