Бен Валас за експлозиите на Крим: Очигледно не се од паднат отпушок

Бен Валас / Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Британскиот министер за одбрана Бен Валас ги отфрли руските изговори за големите експлозии во руската воена воздухопловна база на Крим, оддалечена околу 200 километри од фронтот. Смета дека се работи за „легитимна мета“ на украинската армија.

„Кога ќе ги погледнете снимките на двете експлозии симултано, кои и не се толку блиску, па и тоа што и руските власти признаа дека е направена штета, сметам дека е јасно оти не се работи за нешто што се случило поради тоа што некому му паднала цигарата“, рече Валас.

На прашањето дали смета дека се работи за легитимна мета на украинската армија, Валас одговори дека прво Русија ја покренала илегалната инвазија, не само во 2014 туку и оваа година.

„Украина, според правилата на ОН, има право да ја брани својата територија и се што е потребно да го одбие окупаторот. Дали е тоа легитимно? Апсолутно е легитимно Украина, доколку е потребно, да користи сила не само да ја поврати својата територија туку и да ги избрка окупаторите“, изјави тој.

„Русите ја користеа таа воздухопловна база за да ја бомбардираат Украина. Сметам дека е тоа легитимна мета по секој воен прирачник“, истакна Валас.

Видео на денот