Белгиските здравствени власти загрижени: Пријавени два случаи на мајмунски сипаници

Белгија доктори/ Фото DIRK WAEM / AFP / Profimedia

Белгиските здравствени власти пријавија два потврдени случаи на мајмунски сипаници во земјата.

Докторот Ив Ван Латем објасни дека оваа ретка болест многу забрзано се шири периодов и дека тоа е изненадување. Мајмунската вариола постои веќе десет години.

Болеста не се смета за опасна, освен за ранливите групи како повозрасни лица и лица со слаб имунитет.

Смртноста е меѓу 1 и 10 отсто кај овие луѓе. Опасноста зависи и од сојот.

Можно е Белгија да има повеќе од два случаи, рече докторот.

Според Ван Латем хомосексуалната заедница е попогодена од другите, но не е јасно како се одвива заразата.

– Никогаш не сме имале толку случаи одеднаш и не разбираме, ова никогаш не се случило, рече епидемиологот.

Според лекарските познавање за инфекција е потребен директен контакт со заразено лице, за разлика од Ковид-19.

Видео на денот