Балкански криминални банди: Од Подгорица се раководи со мафија ширум Европа?

Во документите од истрагата на словенечката полиција се опишуваат деталите за нелегалното работење на двата големи мафијашки кланови во Црна Гора, Квачкиот и Шкаљарскиот, во бизнисот со шверц на дрога и перење пари. Опсегот на активностите, меѓу кои и ликвидации на противниците, се протегаат од Грција до Холандија и од Шпанија до Србија… Со центар во Подгорица

Кавачкиот клан имал криминални ќелии во неколку европски земји, а според словенечката полиција, тие биле координирани од Милан Вујотиќ (39) од Подгорица, наречен Лавитезе. Кокаинот што пристигнал во таа земја по негова наредба и преку неговите канали го имал втиснато српскиот грб 4S на амбалажата, пишува во записниците на локалната полиција, во кои „Вијести“ имаше увид.

Милан Вујотиќ – Лавитезе, бил главниот снабдувач на кокаин во криминалната група предводена од Филип Вржиќ, но тој му доставувал кокаин повремено, не постојано.

„Вујотиќ повремено добивал голема пратка кокаин во Холандија. Филип Вржиќ, преку своите подредени членови, овој кокаин експресно го префрлал во Словенија, Србија и делумно во Шпанија и го препродавал на клиенти. Во периодот кога Милан Вујотиќ добивал пратка кокаин, се вршеле транспорти во количини до 42 килограми одеднаш. Имено, 42 килограми е количина што би можела да се смести во скриен простор на креветот на камионот. Во некои случаи, два камиони возеле истовремено, што значи дека пренесувале околу 80 килограми неделно“, пишува во полициската документација.

4С на кокаинот на Вујотиќ

Во повеќето случаи кокаинот бил предаден во Словенија, каде што го преземал Дрејц Ковач – Хајро.

„Дел од кокаинот бил транспортиран во Србија и Шпанија. Посебна карактеристика на кокаинот, сопственост на Милан Вујотиќ – Лавитезе, било тоа што на него имаше втиснато лого на српскиот грб и 4С“, објаснува истрагата.

Истражителите утврдиле дека кога пратката кокаин на Вујотиќ била откриена, криминалната група купила дрога од Лука Араповиќ – Дал, но дека во тоа време испораките биле многу помали, но никогаш помалку од пет килограми по тура.

„Кога Милан Вујотиќ – Лавитезе повторно добил пратка кокаин, кокаинот бил транспортиран и купен од него. Тоа ја покажува комуникацијата на Филип Вржиќ и Дарко Невзатовиќ – Каспер од 16 мај и 15 јуни 2020 година. Во тие денови Вржиќ го известил Невзатовиќ дека Вујотиќ („мојот пријател“) добил пратка кокаин во Холандија и дека ќе биде потребно да се транспортира многу кокаин. Од непознати причини, транспортите не биле извршени“, пишува во документите.

 Два клана во Шпанија

Криминалната група предводена од Вржиќ и Клемен Кадивец, за Милан Вујотиќ, покрај транспорт на кокаин, го надгледувала и организирала и транспортот на нелегални милиони во готово.

„Така, во 2019 година биле извршени четири транспорти на пари. Првиот превоз во износ од 1,4 милиони евра го извршил Марио Будимир, викан ЈСК, во деновите околу 16 јануари 2019 година. Парите ги превезувал од Шпанија во Словенија, а Невзатовиќ парите ги префрлил од Словенија во Белград. Вториот превоз, околу 6 февруари 2019 година, го извршил Марио Будимир, и тој во износ од 1,4 милиони евра, на релација Шпанија – Белград. И третиот транспорт на пари од 1,4 милиони евра, го направил Невзатовиќ, во деновите околу 8 април 2019 година, на релација Барселона – Белград. Истиот ден, Марио Будимир префрлил 1,4 милиони евра од Шпанија во Белград. Парите транспортирани од Шпанија во Србија доаѓаат од две криминални банди кои дејствувале под покровителство на Вујотиќ во Шпанија“, заклучуваат словенечките истражители.

Тие објаснуваат дека транспортот на пари од овие две криминални групи, кои работат во Шпанија под покровителство на Вујотиќ, покажува дека овој подгоричанец, односно кланот Кавач, воспоставил мрежа на криминални групи низ цела Европа. „Едно такво криминално здружение е она основано од Филип Вржиќ и Клемен Кадивец“, пишува во документите од истрагата.

Вујотиќ е член на меѓународна криминална група позната како кавачкиот клан, кој во 2018 година му дозволил на Филип Вржиќ да основа ќелија во Словенија, во рамките на едно поголемо меѓународно злосторничко здружение.

Обезбеден сведок?

Истражителите од Словенија обезбедиле соработник-сведок во постапката против меѓународната криминална група што дејствувала како словенечка ќелија на криминалниот клан Кавач. На повеќе од 420 страници во кривичната пријава јасно е наведено дека осомничениот раскажал добар дел од информациите, што подоцна биле потврдени со тајни мерки за следење, надзор, идентификација, тајни истражители, контролирани пратки на дрога, претреси и одземени предмети.

Исто така, се вели дека Вујотиќ, како член на тоа злосторничко здружение, бил идентификуван врз основа на изјава на сведок, а „идентитетот го потврдиле странски безбедносни служби“. Неговата фотографија инспекторите ја пронашле и во телефоните на Дарко Невзатовиќ, викан Каспер, кого Лука Араповиќ го испратил со прекарот ДАЛ.

Истражителите утврдиле дека фотографијата на Вујотиќ е испратена до Араповиќ од страна на Филип Вржиќ, со цел да направи фалсификуван пасош преку неговите врски во компанијата „Цетис Целје“, за што од Вржиќ добил 5.000 евра во готово.

 Го препознале Лавитезе

Членовите на словенечката ќелија на криминалниот кавачки клан зборувале пред неколку месеци за документарната серија „Патот на одмаздата“, емитувана на ТВ Вијести, бидејќи виделе дека во апликацијата „Скај“ се споменува човек со прекар Лавитезе.

Запленет кокаин

Дарко Незватовиќ Каспер и Лука Араповиќ Дел разговарале за Милан Вујотиќ Лавитезе правејќи му пасош на 21 јануари 2021 година, за време на разговорите за снабдувањето со хероин. Невзатовиќ и Араповиќ започнале комуникација за серијата „Патот на одмаздата“. Станува збор за документарна серија што ја опишува крвавата војна меѓу клановите Кавач и Шкaљaр. Серијата е достапна на Јутјуб. Невзатовиќ му објаснува на Араповиќ дека Филип Вржиќ викан Другар и Бр.10 (тој го нарекувал Рони, што е еден од нивните прекари на апликацијата „Скај“) и Клемен Кадивец – викан Том Форд, се членови на кланот Кавач. Невзатовиќ објаснува дека во емисијата е прикажана фотографија од човек кој е корисник на „Скај“ со прекар Лавитезе, за кого Лука Араповиќ набавил фалсификуван пасош, со добра компензација за таа услуга. Во емисијата, тој истакнува дека на почетокот на конфликтот меѓу клановите Кавач и Шкаљар била поставена бомба веднаш под автомобилот на човек со прекар Лавитезе. Истиот тој човек е пријател на Филип Вржиќ, пишува во досиејата на словенечката полиција.

Доказите собрани преку тајните мерки за следење покажуваат дека Араповиќ му рекол на Невзатовиќ дека се сеќава на настанот, нагласувајќи дека тоа било сè уште во време кога полицијата сè уште „работела“. Документите појаснуваат дека се мисли на полициските службеници од подрачјето на словенечко Грушковје, кои беа уапсени на 8 февруари 2020 година затоа што внеле лажни печати за влез и излез во пасошите на државјани на трети земји за пари, а со тоа им се овозможило постојано да престојуваат во Европскиот Унија, надвор од законски дозволеното време за престој.

Нивниот снимен разговор во тоа време покажува дека Араповиќ му рекол на Незватовиќ дека тој лично не го познава човекот со прекар Лавитезе, но дека неговите пораки ги добил неколкупати, индиректно, преку Вржиќ – да организира печати за влез/излез во пасошите на луѓето поврзан со Вујотиќ.

Војна меѓу клановите

Милан Вујотиќ – Лавитезе е висок член на кавачкиот клан, за кого се знае дека е во конфликт со Шкаљарскиот клан, меѓу кои во моментов се води крвава војна, се вели во извештајот. Словенечките полицајци објаснуваат дека до 2014 година во Котор постоел еден криминален клан, но дека 200 килограми кокаин исчезнале во Валенсија таа година, што довело до спор и поделба на кланот на два дела.

„За време на шестгодишната војна, која се финансираше со пари од продажба на дрога, членови на криминални банди користеа експлозив, бомби, па дури и снајперисти за да убијат противници“, се вели во документите.

Словенците наведуваат дека, според собраните информации, водач на кланот Шкаљар е Јован Јовица Вукотиќ, но и дека членовите на тој клан се во спор и со групата на Дарко Шариќ.

„Некои ги спомнуваат братот на Јован, Игор, и Владан Радоман како вистински водачи. Во јануари 2020 година, во Грција беа ликвидирани Игор Дедовиќ и Стеван Стаматовиќ, кои беа меѓу водечките членови“, пишува во евиденцијата на словенечката полиција.

Според Словенците, Кавачкиот клан го водат Слободан Кажелан и Радоје Звицер, а тие исто така ги опишале обидите за нивна ликвидација во мај 2016 година во Нови Сад, и во мај 2020 година во Киев.

„Освен Кажелан и Звицер, Игор Божовиќ и Милан Вујотиќ се исто така истакнати членови на кланот Кавач. Двајцата се црногорски државјани и според собраните податоци се криеле во околината на Виена“, пишува во документите од истрагата.

 

Преземено од „Вијести“ од Подгорица

 

Видео на денот