Бајден препорача посебна програма за поттикнување на вакцинација – бесплатни крофни и летови

Фото: Профимедиа

Претседателот на САД, Џозеф Бајден препорачал посебни програми за поттикнување на вакцинација против коронавирусот, а меѓу препораките се и бесплатни крофни и бесплатни летови, пренесе денеска Глас на Америка.

Бидејќи интересот за вакцината опаѓа, особено во некои малцински заедници, Бајден препорача фризерите да бидат вклучени во посебна програма кои ќе посетуваат курсеви за вакцини, а потоа ќе им го пренесат тоа знаење на своите клиенти.

„Фризерските салони и козметичките салони се центри за пренесување информации, особено во малцинските заедници“, рече Бајден, кој постави цел да вакцинира 70 проценти од возрасните до 4 јули, а 63 проценти се моментално вакцинирани.

Двата најголеми ланци за градинки во САД нудат бесплатно чување деца на 2.500 локации, додека нивните родители се вакцинираат.

Некои аптеки ќе останат отворени преку ноќ за луѓето да можат да доаѓаат на вакцината во секое време. Националниот ланец на аптеки, исто така, дава парични награди или крстарења за имунизираните.

Некои супермаркети делат едногодишната награда за бесплатно купување намирници за вакцинирани лица, а некои авиокомпании ќе ги наградат своите редовни клиенти за вакцинирање со една година бесплатно летање.

Дури и една голема пиварница објави дека ќе дистрибуира бесплатно пиво на сите вакцинирани возрасни Американци, доколку 70 проценти од луѓето се вакцинираат до 4 јули.

Ланецот продавници за крофни „Крсти криминал“ објави дека веќе донирал 1,5 милиони крофни за оние кои имаат доказ за вакцинација, а за Националниот ден на крофни во петок, вакцинираните ќе добијат две крофни, додава Гласот на Америка.

Видео на денот