Баба Гануш: Најпознатиот намаз на светот

баба гануш
Фото: Profimedia

Колку забавно звучи кога го изговарате, толку позабавно е да се приготви.

Баба Гануш е еден од најдобрите и најпознатите намази во светот. Потекнува од Блискиот Исток, но како и многу други јадења, има свои варијанти од регион до регион. Арапскиот Мутабал е многу сличен на него ако не и идентичен. Во Израел, слично јадење се подготвува со мајонез.

Се приготвува од модар патлиџан, лук и крем од таан, а највкусен е ако патлиџанот претходно се „испуши“ малку над оган или пламен на шпорет на гас. Ако немате оган, можете и лесно да го испржите во тава или едноставно да го подготвите веднаш во рерна заедно со нелупениот лук.

баба гануш
Фото: Profimedia

Ова јадење е идеално за забави и се служи во поголема чинија и се јаде со бел леб или лепчиња.

Состојки

  • 2 поголеми модри патлиџани
  • 3-4 чешниња неизлупен лук
  • околу 100 гр таан
  • неколку лажици маслиново масло
  • неколку лажици грчки или турски јогурт или лабнеха

за послужување:

  • листови од нане, коријандер или магдонос
  • 3-4 лажици семки од калинка (калинка)

Чекори

 Чекор 1

Со виљушка или со тенок нож прободете го патлиџанот на неколку места (за да не пукне при готвењето) и испечете  го на оган од сите страни. Доколку немате пламен, ставете го под скара во рерна загреана на 200 степени и печете заедно со нелупениот лук додека не потемни и внатрешноста целосно не омекне (тест со вилушка). Ќе ви требаат околу 40 до 50 минути.

Чекор 2

На даска исечете ги модрите патлиџани на половина, исечете го целото месо и ставете го во сад. Кората се фрла. Посолете малку и оставете да отстои околу 10-15 минути, а потоа исцедете го вишокот течност. Излупете го лукот и додадете го во модриот патлиџан, а потоа и двата добро исечкајте ги со нож или вилушка. Додадете таан и масло и посолете уште малку. Сè добро промешајте и проверете го вкусот.

Чекор 3

Додадете јогурт или лабнеха, измешајте и ставете во сад или на чинија. Израмнете и посипете со билки, нане, коријандер или магдонос и семки од калинка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jorge Salado (@salati82)

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот