22 C
Скопје

Австрија издаде 100-годишна обврзница вредна две милијарди евра

– Ова јасно покажува дека пазарот се нормализира и закрепна од кризата затоа што пред два месеци Владата не би можела да продаде обврзница со таа вредност, објасни Мајкл Лестер од германскиот Комерцбанк.

Владата на Австрија издаде стогодишна обврзница со која сака да собере две милијарди евра, со купонска каматна стапка од само 0,85 проценти и рок на доспевање 2120 година.

Австриската Влада првпат ваква обврзница издаде во 2017 година, но со значително повисока купонска каматна стапка од 2,1 проценти.

Вкупната вредност на понудите собрани за новоиздадената обврзница изнесуваше дури 17,7 милијарди евра, соопшти менаџерот кој го организирање издавањето.

Австрија е единствената земја во Европа која јавно продава обврзници со толку долг рок на доспевање. Земјите како Белгија и Ирска исто така ги издаваа, но со помали номинални суми, и ги пласираа на затворен круг инвеститори.

Датумот на доспевање е најдолг во Европа од првото тромесечие од годинава кога пазарите беа потресени од пандемијата на коронавирусот. Само Израел, во меѓувреме, издаде обврзница со толку долг рок на доспевање.

– Ова јасно покажува дека пазарот се нормализира и закрепна од кризата затоа што пред два месеци Владата не би можела да продаде обврзница со таа вредност, објасни Мајкл Лестер од германскиот Комерцбанк.

Поврзани вести

Бектеши – Џентолини: Имплементацијата на Економско-инвестицискиот план за Западен Балкан е клучот за пост-ковид заздравување на економијата

Слободен печат

Скопје очекува од ЕУ потврда на европските вредности и да го испорача ветеното

Слободен печат

Бесими – Јановски: Потпишан повеќегодишен Договор за грант од УСАИД, 8,2 милиона долари во првата година

Слободен печат

ДКСК: Најмногу пријави за непотизам, кронизам, клиентелизам и партиска поврзаност

Слободен печат

Заев за средбата Пендаровски – Мицкоски: Поборник сум за дијалог, од средбата нема зијан, само добивка

Слободен печат

Меѓаши: Добиваме дојави дека средношколците кои ја бојкотираат наставата се уценувани, загрозено нивното психо-физичкото здравје

Слободен печат

Остави Коментар