Слободен печат, Author at Слободен печат

Author : Слободен печат

Вести Економија

Поради долгови, Боинг бара заем од 10 милијарди долари

Слободен печат
Американскиот производител на авиони „Боинг” преговара со банки за заем од 10 милијарди долари или повеќе поради високите трошоци по авионските несреќи на авионите „737...
Вести Економија

Централните банки заеднички го испитуваат воведувањето на криптовалути

Слободен печат
Најголемите централни банки во светот ги здружија силите за да истражуваат дали треба да издаваат криптовалути, поради тоа што се намалува употребата на готовина и...
Вести Економија

ММФ ги намали предвидувањата за раст на глобалната економија

Слободен печат
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) малку ги намали проценките за глобалниот економски раст за 2020 година поради посилното од очекувано забавување во Индија и другите нови...
Вести Економија

Лани е-трговијата во Германија изнесувала 72,6 милијарди евра

Слободен печат
Германската Агенција за е-трговија и продажба на далечина соопшти дека дигиталната трговија е водечка во малопродажбата во денешницата. Секторот за е-трговија во Германија се зголемил...
Вести Економија

Топ 20 земји во кои е најдобро да се родиш

Слободен печат
Во рангирањето на „Global Social Mobility Index“, првите пет позиции се окупирани од скандинавските земји, каде лидер е Данска, а потоа следат Норвешка, Финска, Шведска...
Вести Економија

Арсовска – Заев: Политичкиот клиентелизам треба да се замени со меритократија

Слободен печат
На средбата иницирана од Социјал Демократскиот Сојуз на Македонија во процес на изработка на предизборната економска програма, Сојузот на стопански комори на Македонија, испорача три...
Вести Економија

Започна двонеделната мисија на ММФ во Македонија

Слободен печат
Во следните две недели Меѓународниот монетарен фонд ќе прави дијагностичка мисија за управување со јавните финансии во земјава. Инаку ова е прва проверка во нашата...
Вести Економија

Станбените, потрошувачките и автомобилските кредити бележат раст

Слободен печат
Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити во декември, минатата година е забележан месечен пораст...
Вести Економија

Со измени на Законот ќе се реши проблемот на локалното население со концесиите за експлоатација на минерални суровини

МИА
Преку измени и дополнувања на Законот за минерални суровни Министерството за економија ќе се обиде да најде долгорочно решение за проблемите со безбедноста и здравјето...
Вести Економија

Откупени 90 отсто од договорените количини тутун во Струмичко

Слободен печат
Откупот на тутунот во Струмичкиот регион се одвива нормално и со предвидената динамика и досега се откупени 90 отсто од договорените количини, а постигната моментна...