23.8 C
Скопје

Author : Тони Димков

Културен печат

ФЕСТИВАЛ за женско творештво: Поетска визура на положбата на жената на Балканот

Тони Димков
Првиот фестивал за женско творештво „И литературата има женско лице“, под мотото „Тие“ во организација на Ребека Чиловиќ, се одржа од 6 до 8 март...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 23 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 23, во печатеното издание на „Слободен печат“ (21-22.3.2020), на намален број страници поради ситуацијата со коронавирусот, го отвораме со графичките препораки на...
Културен печат

ИНТЕРВЈУ со Михаил Теохаров од „Аудио Култура“: Простор во кој се промовираат звучни вредности

Тони Димков
Многу наука, истражување, преслушана музика, но и љубов, страст и пасија кон висококвалитетниот звук се креативната и идејна основа на просторот „Аудио Култура“. Првобитно замислен...
Културен печат

МАКЕДОНСКИ центар за фотографија: „Сеќавања“ за Првата светска војна

Тони Димков
По повод 20-годишнината од основањето, Македонскиот центар за фотографија (МЦФ) подготвува повеќе настани посветени на заштитата и промоцијата на фотографијата и фотографскиот медиум. Меѓу настаните...
Културен печат

ХУМАНИСТИЧКА соработка: Националната галерија потпиша меморандум со ПОУ „Иднина“

Тони Димков
Националната галерија на РС Македонија со години наназад несебично ја искажува својата општествена одговорност со подавање рака на тие на кои им е најпотребна. Преку...
Културен печат

40-ГОДИШНО ТВОРЕШТВО: Прониклива и хибридна книжевна форма

Тони Димков
Издавачката куќа „Авант прес“ од Скопје ја објави книгата „222 антиупатства за лична употреба (1978-2018)“ од Александар Прокопиев, прозаист и есеист со постмодернистички израз. Книгата...
Културен печат

ПОЕТСКИ ПРЕПЕВ: Песни од Јулијана Величковска објавени во Албанија

Тони Димков
Избор од осум песни од стихозбирката „Отворена книга“ („ПНВ Публикации“, 2017) на Јулијана Величковска, заедно со песните на уште шестмина поети: Марам ал-Масри од Сирија/Франција,...
Културен печат

КНИЖЕВНА КЛАСИКА: „Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски

Тони Димков
Издавачкиот центар „Три“ го објави познатиот роман „Небеска Тимјановна“ на еден од најзначајните и најдаровити македонски поети и раскажувачи Петре М. Андреевски (1934-2006). Романот се...
Културен печат

КНИГА за деца: „Дрвото“ од Бардур Оскарсон

Тони Димков
Издавачот „ПНВ Публикации“ ја објави најнаградуваната илустрирана книга за деца „Дрвото“ од авторот Бардур Оскарсон. Книгата од англиски јазик ја преведе Јулијана Величковска. „Дрвото“ е...
Културен печат

РАЗГОВОР со Ги Ланжевин: Техниката е само алатка за да стигнете до сопствениот израз

Тони Димков
Канадскиот уметник и графичар Ги Ланжевин, на покана на Амбасадата на Канада за Р Србија, РС Македонија и Р Црна Гора, неколку денови престојуваше во...