16 C
Скопје

Author : Тони Димков

Културен печат

ИЗЛОЖБА во Пожаревац: „Редизајн на југословенскиот дизајн“ од Зоран Кардула

Тони Димков
Македонскиот графички дизајнер Зоран Кардула со изложбата „Редизајн на југословенскиот дизајн“ се претстави пред ликовната публика во Галеријата на современата уметност во Пожаревац, Србија. Изложбата...
Културен печат

ЈУБИЛЕЈ: Македонскиот народен театар влезе во 75-тата година од основањето

Тони Димков
Имајќи ја зад себе традицијата на патувачките и општинските театри и театрите на други јазици, во Македонија во средината на четириесеттите години започнаа да се...
Културен печат

Обемна монографија и три изложби во чест на 70-годишнината на МГС

Тони Димков
Музејот на Град Скопје одбележува седумдесет години од основањето. Тој е формиран во 1949 година од Градскиот народен одбор на Скопје како Народен музеј на...
Културен печат

Во Стразбур: Прва награда за „Егзит“ на Боро Рудиќ

Тони Димков
Македонскиот фотограф Боро Рудиќ jа освои првата награда во делот за издаваштво за неговата фотомонографија „Егзит“ (Exit) на овогодишниот фотоекспо-фестивал „Рандеву имаж“ во Стразбур, Франција....
Културен печат

Интимен портрет на еден од најубавите градови во светот

Тони Димков
Црно-бели фотографии со заеднички наслов „Прага интима“ на македонскиот автор Влатко Деков се поставени на изложбата во просторот на НЛБ Галерија. Во својот кус опис...
Културен печат

Девствени предели на сликар со квалитет на големите мајстори

Тони Димков
Како поканет гостин-уметник на Зимскиот салон со своја изложба со наслов „Првиот пат кога ме допре“ се претстави Александар Зафировски. Кураторот Пенушлиски објасни дека во...
Културен печат

Гран-при за графиките на Виолета Чаповска

Тони Димков
Зимскиот салон на ДЛУМ е поставен во објектот Чифте амам при Националната галерија и содржи дела од 16 автори, кои одговорија на темата „Првиот грев...
Културен печат

Средба со поетот Ѓоко Здравески: Суров е светов во кој живееме, го владеат луѓе со замрачени умови

Тони Димков
Средбите со Ѓоко Здравески секогаш ни се случувале на книжевен терен. Или тоа била промоција на книга, или саем на книги, или бил модератор на...
Културен печат

Концертна промоција: Хип-хоп претставата „Црнила ремикс“ добива винилно издание

Тони Димков
Претставата „Црнила ремикс“ е едно поразлично видување на класичното драмско дело на Коле Чашуле ставено во контекст на урбан хип-хоп албум. Со идеја и во...
Културен печат

Наградени постери на конкурсот „Сеќавање на холокаустот – никогаш и никому да не се повтори“

Тони Димков
Комеморативната академија по повод Меѓународниот ден на сеќавање на холокаустот – 27 јануари, која се одржа во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), и...