18 C
Скопје

Author : Тони Димков

Културен печат

Танц Фест 2021: „Менада“ за американската кореографка Каролин Карлсон

Тони Димков
Легендарната кореографка Каролин Карлсон е добитничка на наградата „Менада“ за животно дело и врвни достигнувања во областа на танцот на Танц Фест 2021, објави најзначајниот...
Културен печат

Изложба „Цртеж – Експериментален цртеж“ 2021 на ДЛУМ: Награда за делото „Композиција 12“ на Росица Лазеска

Тони Димков
Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) под покровителство на Министерството за култура, на 20 април, ја отвори изложбата „Цртеж – Експериментален цртеж“ во Уметничкиот...
Културен печат

Музејска дејност: МНК ИКОМ го објави конкурсот за наградата „18 Мај“

Тони Димков
Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) го објави конкурсот за доделување на годишната награда „18 Мај – Меѓународен ден на музеите“...
Културен печат

Одбележан роденден: 75 години Драмски театар

Тони Димков
Драмскиот театар во Скопје на 21 април го одбележа својот 75-ти роденден. Ковид-ситуацијата не дозволи прослава на роденденот, а порака за јубилејот испрати директорката Катарина...
Културен печат

Културно наследство: Заштита за битолското Ислахане и скопскиот Аквадукт

Тони Димков
Министерството за култура, во рамките на најавените приоритети за 2021 година, информираше за превземените активности за заштита на два значајни објекти од областа на културното...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 78 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 78, во печатеното издание на „Слободен печат“ (24-25.04.2021), го отвораме со изложбата „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70-те и 80-те...
Културен печат

Нова книга на Вера Стојчевска – Антиќ: Логосот како почеток и краj на универзумот

Тони Димков
Историчарката на книжевноста и доктор по филолошки науки, Вера Стојчевска – Антиќ, во издание на „Панили“ ја објави својата најнова книга, која во целост е...
Културен печат

Студентска музичка пролет: Ангажирана програма со врвни предавачи

Тони Димков
Четвртото издание на „Студентска музичка пролет“ се одржува онлајн од 12 до 23 април, а главни цели на манифестацијата се потенцирање на важноста на културниот...
Културен печат

Награда „Денес“: Четири кандидатки за уметнички престој во Њујорк

Тони Димков
Организациите „Факултет за работи што не се учат“ (ФР~У) Битола/ Скопје и Центарот за современи уметности – Скопје, по петнаесетти пат го организираат процесот за...
Културен печат

Изложба во МКЦ: Проширено поле на графичката уметност

Тони Димков
Групната изложба на младите графички автори Ана Трајковска, Душан Стефановски, Ивана Секулоска и Јован Јосифовски, со едноставен наслов „Изложба“, официјално ја отвори годишната програма од...