12 C
Скопје

Author : Тони Димков

Културен печат

Изложба на ДЛУМ: „Современа скулптура“ во уметничкиот центар „Арт хаб“

Тони Димков
Друштвото на ликовни уметници на Македонија, под покровителство на Министерството за култура, ја постави изложбата „Современа скулптура“ во уметничкиот центар „Арт хаб“ во ГТЦ во...
Културен печат

Роман на годината: Девет дела го минаа вториот круг за престижната награда

Тони Димков
Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2020 година, во состав Оливера Николова (минатогодишна лауреатка и претседателка на Комисијата), Зоран Анчевски, Калина Малеска, Живко Грозданоски...
Културен печат

Виртуелен музеј: Архива на делата на Стефан Сидовски-Сидо е ставена на интернет

Тони Димков
Познавачите и почитувачите на ликот и делото на Стефан Сидовски-Сидо (Скопје, 1946-2019), легендарен професор по филозофија и филм, филмски аматер, филмофил, проследувач и проучувач на...
Културен печат

Министерство за култура: Рекорден број апликации за државна поддршка

Тони Димков
На Годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2021 година по дејности и области пристигнале 6.352 апликации. Конкурсите за поддршка на...
Ви Препорачуваме Културен печат

Театарска премиера: Приказна за оперската дива што живеела во заблуда

Тони Димков
Турскиот театар во Скопје на 24 февруари премиерно ја изведе претставата „Славната Флоренс“, работена според текстови на П. Квилтер, Н. Мартин, Џ. Коган, Б. Крајчевска...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 70 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 70, во печатеното издание на „Слободен печат“ (27-28.02.2021), го отвораме со фотографии од дела на сликарот Родољуб Анастасов во сопственост на Националната...
Културен печат

ПМГ Џез: Јордан Костов квинтет ќе настапи во МКЦ

Тони Димков
Најновото издание „Кам бек“ (Come Back) на Јордан Костов квинтет, кое неодамна се појави под етикетата „ПМГ Џез“, ќе може да се слушне на концерт...
Културен печат

Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

Тони Димков
Неодамна, од печат излезе книгата „Сага за Олаф Светиот“ од Снори Стурлусон во издание на „ПНВ Публикации“, а преводот од англиски јазик е на Дејан...
Културен печат

Прозно дело: „Гордиот Дабидеш“ од Ирена Доускова

Тони Димков
Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ го објави романот „Гордиот Дабидеш“ на чешката писателка Ирена Доускова. Станува збор за едно од најпознатите чешки прозни дела,...
Културен печат

Книга за деца: Средба со приказните за Итар Пејо

Тони Димков
Писателот Васил Мукаетов приготви нови интересни содржини за децата. Овој пат станува збор за средба со најубавите шеговити приказни за Итар Пејо, мариовскиот итрец и...